A szellőztetésről

A jó közérzethez hozzátartozik az is, hogy a levegőben megfelelő mennyiségű oxigén (20-21%) legyen jelen. Ennek eléréséhez átlagosan 30 m3 friss levegőre van szüksége egy embernek óránként.

Biztosítani kell tehát az elhasznált levegő elszívását és a friss levegő bevezetését adott légtérbe, mesterséges úton is, ha szükséges. Kiegészülhet a folyamat a levegő megszűrésével és előmelegítésével, illetve hűtésével is. Automatikusan működik a rendszer, a hővisszanyerő berendezés felhasználja az elhasznált levegő hőtartalmát a friss levegő előmelegítésére.

Az ideális szellőzőrendszer csendesen működik, megtisztítja a levegőt és semmiféle mellékszagot nem juttat a légtérbe.
Szellőztetőrendszer típusai

Ventilátor

A régi nyílászárók tömítetlenségéből adódik a túlzott szellőzés egy részben. Másik része a helyileg alkalmazott ventilátorok beépítése, beállítása, mint időszakos szellőztetési mód.

Broan 509 szellőztetőGravitációs szellőzés

hirdetés

A nyílászárókon át bejutó friss levegőt a konyhán, a fürdőn és a WC-n át vezetik el. A párás levegő innen egy gravitációs szellőző kürtőn át a szél erejét és a kürtőhatást kihasználva jut a szabadba.

kép: epiteszforum.hu

kép: Komár István epiteszforum.hu

Ezzel az úttal valósul meg a légcsere az otthonokban. Nincs szükség se elszívó motorra, se energiafelhasználásra.

Folyamatos gépi szellőzés

Folyamatosan szívja el a rendszer a vizes helyiségekből a levegőt egy központi ventilátoron át, melyhez több légelvezető elem is kapcsolódik. A friss levegőt a környező lakószobákon át pótolják.

Wolf CWL-400 Excellent hővisszanyerős szellőztető

Wolf CWL-400 Excellent hővisszanyerős szellőztető

Folyamatos légellátás és légelvezetés hővisszanyeréssel. Folyamatos gépi ellátással és légelvezetéssel biztosít a rendszer egy hőcserélős gépen át friss levegőt.

forrás: cleversavers.blogspot.hu