A termálvizes afrikai harcsa a jövő?

Hiába olcsó a tengeri hal, ha rosszabb minőségű, és kitermelése pusztítja a természeti erőforrásokat. A környezet és a vásárló is jobban járna magyar tavi ponttyal és más édesvízi hallal, az Unióban mégis az utolsók között járunk fogyasztás szempontjából. A most elfogadott közös halászati politika ugyanakkor változtathat ezen, fellendítve a hazai halgazdaságot és védve a tengerek élővilágát is – mondta el rádiónknak Bardócz Tamás, a VM Erdészeti, Halászati és Vadászati főosztályvezető-helyettese.

Magyarországon évente közel harmincezer tonna halat termelnek és fognak ki, halászat vagy horgászat útján. A halmennyiség nagy része, közel nyolcvan százaléka ponty, amit nagyrészt tógazdaságokban termelnek. Mivel a ponty mindenevő hal és jól hasznosítja a halastó természetes táplálék bázisát, több pozitív hatása van a környezetére, mint káros. Egy kiló ponty megvásárlásával egy darabka vizes élőhely és természeti érték fenntartását is támogatjuk- mesélte a vidékfejlesztési tárca szakértője. Így például a tógazdaságok a helyi vízimadarakat, vidracsaládokat is élelemmel látják el.

Magyarország adottságainak megfelelően gazdaságos az afrikai harcsa nevelése is: ez a faj csak tizenhét fok fölötti hőmérsékleten érzi jól magát, amit a termálvíz elsődleges vagy másodlagos hasznosításával könnyen el lehet érni. Ezt a kiváló húsminőséget adó halat ma már számos helyen termelik az országban.

kép: rosszfem/indafoto.hu

kép: rosszfem/indafoto.hu

A haltermelést körülbelül háromszáz vállalkozás végzi, akik közvetlenül mintegy ezerkétszáz embernek adnak munkát, de az ágazat hatása ennél szélesebb körű. A legtöbb halastó például valamilyen turisztikai tevékenységet is lehetővé tesz partjai mentén és a helyi vízgazdálkodás szerves részeként működik.

Magyarországon lassan, de biztosan növekszik a halfogyasztás, azonban még így is az unió sereghajtói vagyunk – fejtette ki a szakértő. Évente négy kilogramm halat fogyasztunk fejenként, míg Szlovákiában már évi hat kilogramm az átlagfogyasztás. A friss hal mellett nagy népszerűségnek örvendenek az import termékek, összesen huszonkétezer tonnányi halterméket szállítunk be az országba, fagyasztott terméktől friss árun keresztül egészen a konzerv, vagy félkész termékekig. Az exportunk is növekedésnek indult: két-két és félezer tonnányi pontyot exportálunk, de kedvelt a busa is, főleg Romániában és Lengyelországban.

hirdetés

A magyarországi friss hal mellett a külföldi, tengeri hal-fogyasztás népszerű, elsősorban olcsósága, könnyű kezelhetősége miatt. Az utóbbi pár évben olyan technikai fejlődésen ment keresztül például a tengeri lazactermelés, hogy a korábban luxusterméknek számító halfajta megfizethetővé vált, Vietnamban pedig a pangasius-termelés vált vezető ágazattá. A fagyasztott termékekkel azonban vizet is veszünk, ezért ár-érték arányban nem feltétlenül kedvezőbb a friss halnál,a fagyasztással ráadásul a hal minősége azonnal romlásnak indul – mutatott rá Bardócz Tamás.

A halászati politika változásai most rövid távon megdrágíthatják a tengeri halak és halkészítmények egy részét. A mostani reformfolyamat a természetes megújulásra koncentrál: bár rövid távon drasztikus visszaesés mutatkozhat a kvóták megváltoztatása miatt, hosszú távon stabilizálni lehet a halállományt. A cél az, hogy a tengeri halászat mértéke ne legyen nagyobb annál, mint amilyen mértékben a halállomány a saját szaporodása útján meg tud újulni.

A halászat szabályozása érzékeny téma az egész világon: fontos erőforrás, közvetlenül munkahelyeket és bevételi forrást biztosít. Az erőforrással azonban tervezni kell – mutatott rá a szakértő: ezért hosszú távú állománykezelési terveket készítenek elő egyes halfajok halászatára vonatkozóan. A visszadobás kérdését is szabályozni kell: zárt-láncú fedélzeti kamerarendszerrel, ellenőrzésekkel figyelnék, hogy a kvóta fölötti vagy értéktelen halak ne kerüljenek vissza a tengerbe. Az unió a tengeri halászat mellett támogatja az aquakultúra, a haltermelés fejlesztését is: a behozott haltermékek nagy hányada a Távol-Keletről származik, pedig megvannak a kellő feltételek ahhoz, hogy az unión belül termeljük meg a szükséges mennyiség nagy részét.

Ehhez azonban a fogyasztói szemlélet megváltozására is szükség van – mutatott rá Bardócz Tamás. A vietnami telepek jelentős mértékben szennyezik a környezetet, felborították a Mekong-delta természetes bioszféráját és élőhelyeit, míg a hazai halgazdaságok kedvező hatással vannak környezetükre és fontos szerepük van az ország vízgazdálkodásában.

A halászatról és horgászatról szóló törvény várható módosítása kapcsán Bardócz Tamás elmondta, a Közös Halászati Politikának egyik kulcseleme a fogyasztói tájékoztatás. Ehhez igazodva itthon is szigorodni fog a vásárlók tájékoztatásának követelményrendszere. A tárca bevezetné – a több tagállamban már működő – fogási tanúsítványrendszert a természetes vízi halak értékesítése során. Ennek segítségével a fogyasztó is kérheti majd a vásárlás során, hogy igazolják számára a hal eredetét. Ezen felül itthon is újra kell gondolni a természetes vízi halászat szabályozását.

OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek
Hogyan válasszunk hőszivattyút?

Az energiaárak rohamos piaci emelkedésével egyre inkább előtérbe kerül az energiatakarékosság, illetve az üzemeltetési költség csökkentésére irányuló törekvés. Szerencsés eset, Elolvasom

Orbán Viktor: az ország egyik kincse a termálvíz

Magyarország egyik kincsének nevezte a termálvizet Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a nagykátai gyógyfürdő ünnepélyes átadásán. A termálvíz "igazán komoly kiaknázása" Elolvasom

Magyar EP-képviselők is keveslik a riói konferencia eredményeit

A múlt hónapban  Rio de Janeiróban rendezett környezetvédelmi csúcstalálkozó eredményei nem adnak okot túlzott optimizmusra Gurmai Zita (MSZP) európai parlamenti (EP) Elolvasom

Jövőre ismét együtt a Construma és a Hungarotherm

Már most, az előjelentkezés időszakában több mint 3.000 m2-re jelentkeztek kiállítók a HUNGEXPO jövő évi építőipari kiállításaira. A 2013. évi Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?