A Tesla meghódítja Európát (videó)

Úgy tűnik a Tesla nem vesz vissza a tempóból. A kizárólag elektromos autókat gyártó, szédületes tempóban fejlődő amerikai cég Európa meghódítására készül és nem kis léptékben gondolkodik.

Az eddig (látszólag) az Egyesült Államokra koncentráló Tesla idén augusztusban nyitotta meg második gyárát. Az új összeszerelő üzem nem Amerikában, hanem Hollandiában létesült és még ebben az évben számos városban (Amszterdam, Rotterdam, Stuttgart, Düsseldorf, Párizs, Berlin, Bázel, Stockholm, London, Bécs…) nyitnak szalonokat és szervizeket.

kép: Tesla

kép: Tesla

Azonban nem elég az elektromos autókat megvásárolhatóvá tenni, ha nincs hol tölteni, nem nagyon veszi meg őket senki.

Erre a problémára tavaly ősszel mutatott be a Tesla egy forradalmi megoldást, a Supercharger-hálózatot. Ezzel meg is kezdte a Nyugati-part lefedését.

Tesla_supercharger_1

hirdetés

A Supercharger lényege, hogy mindössze 20 perc alatt félig lehet vele tölteni az elektromos autók akkumulátorait, 40 perc alatt pedig 80%-os töltöttség érhető el, ami a Teslánál jóval nagyobb távra elég mint a konkurens autóknál.

Az Európában most bemutatkozó Model S kétféle akkuval készül. Már a kisebb is tekintélyes, 60 kWh, a nagyobb pedig 85 kWh kapacitású, amivel (NEDC ciklus szerint) 500 kilométer hatótávra képes az autó.

Az állomásokon csak a Teslások tölthetik autóikat, ők viszont ingyen! Mondani sem kell, hogy ezek milyen versenyelőnyhöz juttathatják a céget. Pláne, hogy a grandiózus tervek szerint 2014 végére szeretnék 100%-osan lefedni Németországot, Hollandiát, Svájcot, Belgiumot, Ausztriát, Dániát és Luxemburgot, a lakossághoz legfeljebb 320 kilométerre található töltőállomásokkal. Emellett 90%-os lefedettséget építenek ki Angliában, Walesben és Svédországban. Az első töltőállomásokat – rögtön hatot – már meg is nyitották Norvégiában.

Amíg a tulajdonosok ingyen tankolnak, az állomások mellett kávézók, éttermek, bevásárló központok fogják várni őket.

kép: Tesla

kép: Tesla

A Tesla eddig 15 000 elektromos autót értékesített, nagy részüket az Egyesült Államokban. Az idei cél 21 000, de 2015-ben már 40 000 autó eladását tervezik.