A Toyota további 10%-kal csökkenti az elektromos autók fogyasztását

Az elektromos és hibrid autók már így is takarékos üzemükről híresek, de a Toyota talált egy olyan területet, ahol további jelentős fogyasztáscsökkentés érhető el.

Mindkét járműfajtában megtaláljuk ugyanis a nagyfeszültségű rendszereket. Az áram szabályzását jellemzően félvezetőkkel végzik, de a jelenleg használt anyagok hatékonysága még jelentősen fejleszthető.

Toyota PRIUS PLUG-IN_HYBRIDMivel óriási mennyiségű áram folyik át a rendszeren, az  elektromos energia jelentős része egyszerűen hővé alakul. Ezen veszteségek 25%-a a központi vezérlő egységben keletkezik és 20%-ért a félvezetők felelősek.

hirdetés

Toyota PRIUS_PLUSA Toyota mérnökei egy olyan új fajta ostya-szerű szilícium-karbid félvezetővel kísérleteznek, amely 80%-kal hatékonyabban működik és ezzel tíz százalék fogyasztás-csökkenést hozhat a hibrid autóknál.

A japán cég ugyan tisztán elektromos autókkal jelenleg nem foglalkozik, de a fejlesztésekből várhatóan más gyártók, teljesen elektromos, vagy üzemanyagcellás modelljei is profitálhatnak.

forrás: greencarreports.com