A tudomány ünnepe – Salgótarjánban a napenergia áll a középpontban

A napenergia hasznosításáról szól a magyar tudomány ünnepének november 15-i salgótarjáni rendezvénye.

A szervező Nógrád Megyei Tudományos és Ismeretterjesztő Egyesület igazgatója, Pálinkás Bojána az MTI-nek elmondta: kilenc előadás hangzik el, egy szakmai kiállításon pedig a zéró energiaház programot mutatják be.

kép: TTGabesz/indafoto.hu

hirdetés

A megújuló energia, mint a jövő energiaforrása, a szakmunkásképzés, a pedagógusok továbbképzése, a naperőmű-telepítési program technológiai és befektetési háttere, a szolár jövő pénzügyi fedezete – ezeket a témákat fejtik ki az előadók, köztük Gergely Sándor, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kutatási igazgatója, Hegedűs László, a Miskolci Egyetem dékánja, vagy Horváthné Holéczy Katalin, a Magyar Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Richard Randrianasolo madagaszkári konzul a távoktatási tudásmegosztó program tapasztalatait és lehetőségeit mutatja be.

A mobilizált szakképzésről Bocsó Imre, a Zéró Energiaház Szakképző és Szolgáltató Klaszter elnöke beszél majd. A klaszter két éve kezdte el a napenergia-hasznosító berendezések szerelésének, beüzemelésének, szervizelésének kísérleti képzését Székesfehérváron és Salgótarjánban.