Ukrajna 62 százalékkal növelte áramexportját

Ukrajna az idén január és szeptember között 62 százalékkal több elektromos energiát exportált, mint a tavalyi év hasonló időszakában – ismertette az ukrán energetikai minisztérium hétfőn.

A tárca adatai szerint az idén a harmadik negyedév végére Ukrajna áramexportja meghaladta a 8,77 milliárd kilowattórát, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest 3,9 milliárd kilowattórával több.

A Magyarországra, Szlovákiába és Romániába irányuló export 30,1 százalékkal, 735 millió kilowattórával növekedett az idén az előző év első kilenc hónapjához képest, és meghaladta a 3,178 milliárd kilowattórát.

kép: xaec.org.ua

hirdetés

Lengyelországba tavaly októberben kezdett Ukrajna villamos energiát exportálni, az idei évben a harmadik negyedév végére pedig a kivitel csaknem elérte a 850 millió kilowattórát.

Az év első tíz hónapjában összesen a négy közép-európai országba Ukrajna több mint 4,28 milliárd kilowattóra áramot szállított, ami 63,2 százalékkal, mintegy 1,5 milliárd kilowattórával több, mint amennyit 2011. január-október között exportált.

Szintén jelentősen, csaknem 73 százalékkal nőtt a Fehéroroszországba irányuló ukrán export, meghaladva a 3,3 milliárd kilowattórát, valamint 33,8 százalékkal bővült a Moldovába irányuló kivitel, amely 717,4 millió kilowattórát tett ki.

Oroszország viszont nem importált az idén Ukrajnától villamos áramot, holott tavaly az év első tíz hónapjában 55,5 millió kilowattórát vásárolt Kijevtől.