A villámlás fejfájást okozhat

A villámlás fejfájást okozhat – állítja egy amerikai kutató. Felmérése szerint villámokkal tarkított vihar környékén 25 százalékkal megemelkedhet a fejfájásra panaszkodók száma.

Vincent Martin, a Cincinnati Egyetem professzora és orvostanhallgató fia önkénteseket arra kért, hogy fejfájásaikról 3-6 hónapon át vezessenek naplót. A feljegyzéseket azután összevetették az adott terület időjárási krónikájával és arra jutottak, hogy egy villámok kísérte vihar 40 kilométeres sugarú körzetben megemelheti a fejfájós emberek számát az adott napon.

kép: david88/indafoto.hu

hirdetés

A fejfájást okozhatja vagy erősítheti a légnyomás változása vagy a páratartalom is – jegyezte meg Martin, hozzátéve, hogy mindezek ellenére a villámlás – különösen a negatív töltésű – mutatkozik a legerősebbnek a fejfájást okozó időjárási jelenségek közül.

„Hogy a meteorológiai tényezők miként okoznak fejfájást, még nem tudjuk, csak feltételezéseink vannak, a villámhatást pedig pontosabban kell még tanulmányozni” – idézte Martint a The Daily Telegraph című brit lap.

MTI