A vizsgált paprikaminták kétharmada szennyezett volt

A Greenpeace március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált – mondta a szervezet magyarországi agrárkampányának felelőse egy keddi budapesti demonstráción.

A Greenpeace egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát – tette hozzá Tömöri Balázs.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője elmondta, hogy a vizsgálat nem olcsó, egy minta elemzése a független laboratóriumban 35 ezer forint, plusz áfába kerül.

Példaként ismertették, hogy a vizsgált szentesi paprika kétféle, nem engedélyezett vegyszert tartalmazott. Az egyik a több hazai botrányban is szereplő, génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt, amely a határértéket több mint hússzorosan, míg a másik tiltott szer a határértéket harmincszor meghaladó mennyiségben tartalmazott.

hirdetés

A vizsgálatok  hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

 

“A különböző vegyszerek együttes hatása kiszámíthatatlan: összeadódhatnak, sőt fel is erősíthetik egymás hatását. Ismert például, hogy egy rovarirtó szer toxicitása más anyag jelenlétében akár több mint az ezerszeresére is megnőhet. Ezen együttes hatásokat azonban a jogszabályok nem veszik figyelembe” – fejtette ki Simon Gergely.

A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Betilthatják a méheket is írtó növényvédő szereket – Magyarország ellenzi

Elkezdődött az előkészítő munka az Európai Unió Tanácsában a neonikotinoid növényvédő szerek betiltása érdekében, Magyarország ellenzi a lépést - közölte Elolvasom

Pikáns ételekkel, egészségesen!

Észrevette már, hogy a legtöbb ízletes étel receptje ugyanazokat a zöldségeket tartalmazza? A legnépszerűbbek a fokhagyma, a sárgarépa és a Elolvasom

Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer­biztonsági kérdéseket is felvetnek. Szennyezett víz lepheti el a Elolvasom

Pénzügyi botrány történt a Greenpeace-nél

Több millió euró kárt okozott félresikerült devizaügyletekkel a Greenpeace-nek a nemzetközi környezetvédő szervezet egy munkatársa - írta a Der Spiegel. Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?