Áder János a geotermikus energia-hasznosításról is tárgyalt Új-Zéland miniszterelnökével

Áder János köztársasági elnök a gazdasági együttműködés lehetőségeiről, a többi között a gyógyvizek hasznosításáról is tárgyalt John Key új-zélandi miniszterelnökkel, de az 1956-os magyar forradalomról szintén szó esett.

Áder János a megbeszélés után, helyi idő szerint hétfőn Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban nyilatkozott a közmédiának.

Áder János köztársasági elnököt (j) fogadja John Key új-zélandi kormányfő Wellingtonban 2016. november 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnököt (j) fogadja John Key új-zélandi kormányfő Wellingtonban 2016. november 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a nagy földrajzi távolság ellenére vannak lehetőségek a két ország közötti gazdasági együttműködésre. Mind Magyarországnak, mind Új-Zélandnak kihívást jelent a növekvő vízhiány: egyre kevesebb vízből egyre nagyobb mennyiségű és jobb minőségű élelmiszert kell előállítani. Ez a mezőgazdasági kooperációra ad módot – közölte Áder János. A köztársasági elnök szavai szerint mindkét ország gazdag termál- és gyógyvizekben, amelyek a gyógyhatáson túl geotermikus energia-hasznosítási lehetőséget is jelentenek. Előbbi területen Magyarország is komoly tapasztalatokkal bír, itt balneológiai együttműködésre nyílik alkalom. A geotermikus energia-hasznosításban azonban Magyarországon még „gyerekcipőben” jár, ezért Áder János az új-zélandi tapasztalatok megosztását kérte a  miniszterelnöktől.

hirdetés

Az elmúlt tizenöt-húsz évben Magyarország komoly szereplője lett az Európai Unióban az információs technológiai szektornak: sokan dolgoznak az iparágban és eredményesek a startup vállalkozások is, ezért a két ország ezen a területen is lát lehetőséget a kooperációra – emelte ki a magyar köztársasági elnök.

Áder János ezenkívül azt is fontosnak nevezte, hogy „kiteljesedjen” a diákcsereprogram. Azt mondta, sikeresek azok a kezdeményezések, amelyek keretében magyar diákok utazhatnak fél-egy évre Új-Zélandra dolgozni és tanulni, valamint fordítva. A tárgyaláson a két fél egyetértett abban, hogy érdemes megfontolni a program bővítését, több embernek biztosítani a lehetőséget.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után Új-Zéland több mint ezer magyart fogadott be, új otthont, hazát adva nekik – hangsúlyozta Áder János. Hozzátette, nemcsak ezért mondott köszönetet tárgyalópartnerének, hanem azért is, mert sok magyar Új-Zéland akkori ENSZ-nagykövetének, Sir Leslie Munrónak köszönheti, hogy nem végezték ki hatvan éve. A politikus nagyon sokat tett azért, hogy a szovjet megszállás és a forradalom elfojtásának kérdése napirenden maradjon az ENSZ-ben, és ha Sir Leslie Munro nem lett volna annyira következetes és agilis, még több halálos áldozat lehetett volna – jegyezte meg a magyar köztársasági elnök.

Áder János azt is elmondta, a megbeszélésen Magyarország nevében kifejezte részvétét az új-zélandi földrengés áldozatai hozzátartozóinak. Az országot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka rázta meg nagy erejű földrengés. Ketten is meghaltak, a magyar delegáció tagjai azonban jól vannak.

energiaoldal.hu – MTI