Agresszív pontyok támadták meg Chicagót (videó)

Chicago hatóságai lépéseket tesznek, hogy megakadályozzák az ázsiai ponty invázióját.

A  hatalmas halak már károkat okoztak a déli államok folyóvizeiben és jelenleg a Nagy-tavak élővilágát fenyegetik.

Ázsiai ponty támadásA több mint egy méteres, 10-20 kilogramm (vagy még nagyobb) tömeget is elérő  halak kiszorítják a vizek természetes élőlényeit. Mindemellett a pontyok kiugrálnak a vízből, nekiütköznek az elhaladó csónakoknak és utasaiknak. A nagy sebességgel a motorcsónakokkal szemben úszó (70-80 km/h sebességgel érkező) halak súlyos esetben akár halálos sérüléseket is okozhatnak.

hirdetés

A hatóságok a város csatornáinak lezárását javasolják, hogy megakadályozzák a pontyoknak a Michigan-tóba való bejutást. Ezek a lépések 18 milliárd dollárba fognak kerülni és 25 évet vesznek igénybe.

Olyan egyéb megoldásokat is vizsgálnak, mint például tömeges halászat szervezése, majd burgerek készítése belőlük, de a pontyot nem kifejezetten keresik az amerikai fogyasztók.

A különféle ázsiai pontyfajták nagyobb részét az elmúlt évtizedekben telepítették az Egyesült Államok vizeibe, hogy javítsák a tavak vízminőségét. Azonban az invazív halak hamarosan feltűntek a Mississippi és agresszív terjeszkedésük révén hamarosan  a Nagy-tavakat is elérhetik.

Oroszország Hangja – energiaoldal.hu