Szupererős műanyagsisak katonáknak

Az orosz tudósok új sisakot fejlesztettek ki a katonák számára. Ez nem csak a törmelékekkel szemben véd, de segít tájékozódni is a csatatéren. Az orosz hadsereg jelenleg egy fémsisakot használ. Egy a közelben felrobbanó gránát darabjai áttörhetik ezt.

Fotó: RIA Novosztyi

Fotó: RIA Novosztyi

A közelmúltban kifejlesztett sisak azonban képes minden szilánkot kivédeni. Ezt a műanyag fejjel ellátott manökenen végzett laboratóriumi vizsgálatok mutatták be. Fémgolyókat lőttek a sisakra, amelyek a gránát töredékeket szimulálták – mondta Vlagyimir Maskovcev tesztmérnök:

A sisak ellenáll a 630 m/s sebességgel repülő szilánkoknak. A tesztelés során 700 méter/másodperces sebességet értünk el.

hirdetés

Ez csaknem háromszor több egy átlagos gránát darabjainak a sebességétől. A fémgolyó azonban nem tudta áttörni a sisakot, megrekedt a falában. A sisak néhány réteg polimer szén kompozitból készült – mesélte Oleg Fausztov a tesztközpont vezetője:

Ez az egyetlen olyan sisak a világon, amelyik háromrétegű védő összetétellel rendelkezik. A sisak felső és alsó rétege olyan, mint egy szilárd kéreg. A belsejében pedig ballisztikus anyag található.

A védősisak az új gyártási technológiája miatt egy másik előnnyel is rendelkezik: a szerkezet viszonylag kis tömegű. A sisak súlya kevesebb egy kilogrammnál. Így számos extra felszereléssel lehet még ellátni. Például zseblámpát, éjjellátó készüléket, fejhallgatót, optikai célkereszt monitort lövéshez és egy speciális maszkot az arc alsó részének védelmére.

Az orosz mérnökök most egy átlátszó páncél anyagán dolgoznak. Ez teljes mértékben megvédené a szemet. Továbbá mindössze két év múlva egy új generációs védősisak kidolgozását és sorozatgyártását ígérik a fejlesztők a katonák számára.

Oroszország Hangja