Ajándék csokin figyelmeztet a katasztrófavédelem

A szervezet nevében az országos tűzoltósági főfelügyelő látogatott el december 18-án a MikulásGyár 56-osok terén felállított, buborékszerű gyűjtőpontjához. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 7500 darab csokoládéval járult hozzá a karácsonyi csomagok tartalmához és az ünnep édesebbé tételéhez.

A buborékban a mintegy negyven kilogrammnyi csokoládét maga a Mikulás vette át a tábornoktól és a három fővárosi tűzoltótól. Az édességek csomagolásán az Országos Tűzmegelőzési Bizottság logója látható, nem titkoltan azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos: a békés, boldog ünnepek biztonságosan is teljenek.

kép: OKF

kép: OKF

A statisztikák szerint ugyanis ez nem mindenhol van így, a decemberi ünnepek során majdnem háromszorosára emelkedik a katasztrófavédelemhez beérkező segélyhívások száma.

Egy rosszul elhelyezett gyertya, egy hibás égősor, a tűzhelyen ottfelejtett étel, vagy a kiszáradt karácsonyfán meggyújtott csillagszóró mind-mind könnyen lakástűzhöz vezethet. A karácsonyi időszakban keletkező lakástüzek több mint 90 százaléka emberi figyelmetlenség következménye, pedig ezeket egy kis óvatossággal el lehet kerülni.

hirdetés
kép: OKF

kép: OKF

A katasztrófavédelem és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a napokban országszerte több helyen látványos bemutatókkal is azt demonstrálta, hogy milyen könnyen kiéghet egy lakás egy ottfelejtett gyertya miatt, vagy azt, hogy hogyan kell eloltani a tűzhelyen felejtett étel tüzét. A bizottság munkájának köszönhetően a lakástüzek száma évről évre csökken, azonban még így is számottevő.

Évente mintegy 50 esetben kell a tűzoltóknak adventi koszorú, vagy karácsonyfa miatt keletkezett lakástűzhöz vonulniuk.

kép: OKF

kép: OKF

Ha a most átadott 7500 édesség csomagolásán a lángot szimbolizáló logó csak néhány gyermek vagy édesszájú felnőtt figyelmét kelti fel, már eredményes a bizottság munkája és a katasztrófavédelem megelőzési tevékenysége, és biztos, hogy kevesebb munkája lesz idén karácsonykor a tűzoltóknak.

energiaoldal.hu