Akkuk? Felejtse el a lítiumot, itt a vörös festőbuzér!

A szerves alapú akkumlulátorok korszakát ígérik amerikai kutatók.

kép: sunsikell.wordpress.com

A mai életmódunk szerves részeivé váltak a különböző elektromos kütyük. A mobiltelefonok, laptopok és egyéb szerkezetek egyik közös tulajdonsága, hogy akkumulátorról üzemelnek, ezekhez pedig nagy mennyiségben használnak fel drága ritka földfémeket, például lítiumot.

A festőbuzér (Rubia tinctorum) a buzérfélék (Rubiaceae) családjában a névadó nemzetség egyetlen, Magyarországon is előforduló faja.

A Földközi-tenger mellékéről és Elő-Ázsiából származik. Magyarországon valószínűleg egykori termesztőhelyeiről vadult ki. Szárazságtűrő növény, a jó vízáteresztő, üledékes talajokat kedveli. Gyakrabban használt magyar nevei: pirosítófű, buzér, festőfű, vörösfestőgyökér.

A textil- és bőrfestésben a legkorábbi időktől a vörös szín számított a legnépszerűbbnek. Az ókor egyik legnépszerűbb, legszebb vörös festékanyaga az alizarin volt, amit a festőbuzér gyökérzetéből állítottak elő.

wikipedia.hu

A globálisan előállított kobaltmennyiség 30%-a megy akkumulátorok gyártására. Az elektromos eszközök, sőt járművek folyamatos elterjedése pedig olyan mértékű akkumulátori igénnyel jár, ami akár válsághelyzeteket is előidézhet.

hirdetés

A jövő akkumulátorai viszont várhatóan nem szervetlen, hanem szerves, növényi alapúak lesznek.

A Rice Egyetem és az Egyesült Államok Hadseregének kutatói által feltalált akkumulátorban a véges mértékben rendelkezésre álló anyagokat vörös festék helyettesíti, amelyet a régóta ismert festőbuzér nevű növény gyökere tartalmaz.

A növényben található, purpurin nevű anyag nagy előnye, hogy nagy mennyiségben rendelkezésre áll, könnyen előállítható és nem toxikus.

A kobalt és a lítium alapú akkuknak nem csak a  gyártása, de az újrahasznosítása is hatalmas energiát igényel. Csak 2010-ben majdnem tízmilliárd lítium-ion akkumulátort került újrahasznosításra.

Ez a folyamat maga is jelentős széndioxid-kibocsátással jár, ami megkérdőjelezheti még  az így tárolt energia tisztaságát is, viszont a festőbuzér növekedése közben széndioxidot nyel el.

Festőbuzér. kép: wikipedia

Bár a tömegtermelés felfuttatása éveket vehet igénybe, de már felcsillant a remény, hogy hamarosan megjelenhetnek az első környezetbarát, fenntartható akkumulátorok.

nature.com

Kapcsolódó cikkek
Guruló szék a Hondától

Az Uni-Cub nevű széket testsúlyáthelyezéssel lehet irányítani, különlegessége a minden irányba mozgatható hajtott kerék. Három éve mutatta be a Honda Elolvasom

Előbb jön az elektromos verzió

A legújabb Brammo motorokról már régóta nem lehetett hallani. Egész pontosan 2 évet kellett friss hírekre várni az első tervek Elolvasom

Tudatos fogyasztásra ösztönző program magyar középiskolásoknak

A Föld erőforrásainak tudatosabb felhasználását, fogyasztáscsökkentést és újrahasznosítást ösztönző program készült magyar középiskolásoknak a fenntarthatóságot szolgáló európai REdUSE program keretében, Elolvasom

ELF a bringázás jövője? (videó)

Kerékpározni, de széltől, esőtől védve, nagyobb raktérrel és villanymotor-rásegítéssel? Az ELF lehet a tökéletes megoldás. Részben bicikli, részben autó. Az Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?