Állami kölcsönt kap a CEZ az új atomenergiablokk felépítésére

Kölcsönt nyújt a cseh állam a Cseh Energetikai Műveknek (CEZ) a Dukovany atomerőmű új energiablokkjának felépítésére – jelentette be Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy a szükséges három szerződés közül kettőt még június végéig aláírnak.

A Dukovany atomerőmű. kép: cez.cz

hirdetés

Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója szerint a pályázatot az új energiablokk felépítésére az idei év végéig kihirdetik, a győztest pedig 2022 végéig kellene kiválasztani. A munkálatok kezdetét 2029-re tervezik, az új energiablokk átadását 2036-ra.
A projekt pénzügyi modelljében a költségek 70 százalékát az állam, 30 százalékát pedig a CEZ állná. A jelenlegi áramárak alapján az új energiablokk felépítésének költsége mintegy 6 milliárd euró lesz.
Csehországnak két atomerőműve van: a régebbi, a nyolcvanas évek közepén üzembe helyezett Dukovany, és az újabb, 2002-től működő Temelín. Dukovanyban négy 500 MW-os blokk, míg Temelínben két, ezer megawattos blokk működik. A tervek szerint mindkét helyen egy, esetleg két új energiablokkot építenének. A két atomerőmű adja a cseh áramtermelés több mint 30 százalékát. A tervezett bővítések célja áramtermelésben önellátóvá tenni Csehországot.

energiaoldal.hu – MTI