Moszkva: az amerikai szankciók nem állítják le az iráni nukleáris objektumok átalakítását

Lelassítja, de nem állítja le az iráni nukleáris objektumok átalakítását, hogy az amerikai kormányzat visszavonja a szankciós felmentéseket azoknak az államoknak az esetében, amelyek együttműködnek az iszlám köztársaság polgári atomprogramjával – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

“Még ki kell értékelnünk az Egyesült Államok újabb lépéseit és az azok okozta károkat. Gyakorlati szempontból ezeknek az úgynevezett felmentéseknek megszűntetése lelassíthatja, de nem állíthatja le mindazoknak a rekonfigurációs projekteknek a végrehajtását, amelyek a 2015-ös megállapodások alapját képezik” – mondta Zaharova.

    Megítélése szerint az Iránra gyakorolt nyomás bebizonyította, hogy az Egyesült Államok nem képes összetett feladatokat hatékonyan megoldani és vezető szerepet ellátni.
“Az iráni nukleáris programra vonatkozó átfogó közös cselekvési terv részes országai továbbra is minden szinten kapcsolatban maradnak egymással és tovább foglalkoznak az összes kérdéssel, amely összefügg a megállapodás és az ENSZ BT vonatkozó határozatának fenntartható és átfogó végrehajtásával” – mondta a szóvivő.

hirdetés

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán közölte: a Teherán atomprogramjával együttműködő államoknak és cégeiknek 60 napjuk van arra, hogy folyó ügyeiket lezárják Iránban. Ugyanakkor 90 napra megújította a nemzetközi támogatást élvező buseri atomerőművel együttműködők szankciók alóli felmentését, mint mondta, “a folyamatos, biztonságos munka érdekében”.
Az iráni nukleáris programmal kooperáló országok legutóbb március végén kaptak május végéig szóló felmentést a Teheránnal együttműködőket sújtó amerikai szankciók alól, ami most lejár. Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi iráni atomalkut, azóta pedig több büntetőintézkedést foganatosított Irán ellen.
Zaharova megfogalmazása szerint egyébként az Egyesült Államok az oroszellenes mellett Európa-ellenes politikát is folytat az Északi Áramlat 2 elleni fenyegetődzéssel. A szóvivő Richard Grenell berlini amerikai nagykövetnek arra a kijelentésére reagált, hogy Washington újabb szankciókat tervez bevezetni a földgázvezeték ellen.
Megismételte, hogy Moszkva pusztán gazdasági projektnek tekinti a gázvezetéket, amelynek megépítése megerősíti Európa energiabiztonságát és gazdasági potenciálját. A csővezetékkel szembeni fellépéssel szerinte Washington az amerikai áruk, egyebek között cseppfolyósított gáz és az amerikai cégek útját egyengeti a kontinensen.
Az orosz szóvivő arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kiléphet a nukleáris fegyverkísérleteket betiltó átfogó atomcsend-egyezményből is, amelyet aláírt ugyan, de nem ratifikált. Felhívta a figyelmet, hogy az erről szóló kiszivárogtatások azt követően láttak napvilágot a tengerentúlis sajtóban, hogy amerikai tisztségviselők elkezdték előkészíteni a közvéleményt a szerződés felmondása számára azzal, hogy a megállapodás megszegésével rágalmazták meg Moszkvát.
Zaharova azt mondta, hogy Oroszország mindaddig nem mondja fel a nukleáris fegyverkísérletekre vonatkozó, 1992-ben bevezetett moratóriumot, amíg a többi részes ország is lelkiismeretesen tarja magát atomsorompó-szerződéshez.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
Republikánus képviselők akadályozni próbálják az Irán elleni szankciók feloldását

Az amerikai kongresszus alsóháza, a képviselőház vezetői törvényjavaslat előterjesztésével próbálkoztak, hogy megtorpedózzák az Irán elleni szankciók feloldását, ám a tervezet Elolvasom

Dízelbotrány – A Volkswagen nem hozza nyilvánosságra a vizsgálat részadatait

A Volkswagen AG közölte, hogy eredeti tervétől eltérően nem hozza nyilvánosságra április végéig a dízelautóit érintő emissziós csalási ügyben folytatott Elolvasom

Tisztább, de drágább az európai áram

Az európai országok sokkal többet fizetnek az áramért, mint az amerikai államok - derült ki egy nemrég közzétett elemzésből. Az Elolvasom

Klímaegyezmény – Áder: nincs itt a világvége

Nincs itt a világvége azzal, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette országa kilépését a párizsi klímaegyezményből, mert az Elolvasom