Amerikában zuhan, nálunk emelkedik a gázár

Óriási átalakulás megy végbe a globális gázpiacon: míg Amerikában a töredékére esett a gáz ára, Európában az ukrán válság hatása miatt ezzel ellentétes folyamat bontakozik ki

Erről Sinka Csaba az investor.hu elemzője beszélt a Mokkában. Magyarország rendkívüli módon függ az Orosz gáztól és Ukrajnán keresztül körülbelül az éves fogyasztás 60%-a érkezik.

Ugyan meg lehetne oldani alternatív útvonalakon, nyugat-Európán keresztül is az ellátást, de ez nem lenne egyszerű, illetve csak abban az esetben tud működni, ha a föld alatti gáztározók is fel vannak töltve és be tudnak segíteni a téli időszakban megnövekvő gázfogyasztás kiszolgálásába. A feltöltésük idén már megkezdődött és egyelőre akadálytalanul zajlik.

hirdetés

A nemzetközi gázpiacot az Egyesült Államok által elindított palagáz-kitermelés befolyásolja. Az új technológiákkal olyan eddig nem elérhető gázkészletek kitermelése vált lehetségessé, amik nagyon megnövelték Amerikában a gázkínálatot, lenyomva ezzel az árakat. Ez a gyakorlatban Európához viszonyítva harmad-, vagy negyedárat jelent.

Az USA részéről megvan a szándék, hogy megjelenjenek a nemzetközi gázpiacon is, de a földgáz szállítása tengeri úton meglehetősen költséges. így, mire Európába ér, az amerikai földgáz már nem olcsóbb, sőt drágább is lehet, mint az Orosz, de az ellátásbiztonság megteremtésében fontos szerepe lehet.