Amit az elemekről tudni kell 1. rész

Az elemek a mindennapjaink részét képezik, mégis nagyon keveset tudunk róluk, ami bizony zsebre mehet. Sorozatunkban utána nézünk, mit kell tudni ezekről a mini energiatárolókról!

Milyen típusú elemek léteznek?

Az Energizer márka története hosszú időre nyúlik vissza. Először az 1896-ban a National Carbon Company által „Columbia” néven gyártott szárazelem lett az első kereskedelmi forgalomban kapható elem az Egyesült Államokban. A National Carbon Company-ból alakult meg később az Eveready Battery Company, amit ma Energizerként ismerünk. 1898-ban pedig Conrad Hubert, az Eveready Battery Company alapítója feltalálta az elektromos kézi lámpát, vagy elemlámpát – egy szárazelemből, egy izzóból és egy durva réz reflektorból állt egy papírcsőben.

Ever Ready Flashlight hirdetés 1899-ből. kép: wikipedia

 

Az elemek története és az eszközök fejlődése elválaszthatatlan egymástól. Amint az alkáli elemek elegendő energiát termeltek ahhoz, hogy megjelenhessenek a hordozható rádiók, a kazetta és CD lejátszók, valamint a zenélő és villogó játékok, az elemkategória és az elemelőállítási technológiák fejlődése megállíthatatlanná vált. A lítium elemek bevezetésével pedig új világ nyílt meg a high-tech eszközök – digitális fényképezőgépek, MP3 lejátszók, kézi számítógépek – számára elérhető tartós energiaforrások piacán.

Alapvetően elsőrendű (alapvető), egyszer használatos, illetve újratölthető (akkumulátor) elemeket különböztetünk meg.

Az elsőrendű elemek csoportján belül több fajta, más-más kémiai összetevőkből elkészített elemeket különböztetünk meg, például: széncink (féltartós), alkáli (tartós), lítium, higanymentes cink-levegő (hallókészülékelemek), higanymentes ezüst-oxid (óraelem), stb. Ezek a típusok a legkülönbözőbb méretekben vásárolhatók meg a kereskedelemben manapság. A legelterjedtebb méretjelölések:

AA (ceruza),

AAA (mikroceruza),

C (bébi),

D (góliát),

9V (blokk),

4,5V (lapos).

 

Ezek közül a legkeresettebb méret az AA, azt követően pedig az AAA méret. Minél inkább miniatűrizálódnak, digitalizálódnak a készülékek, annál kisebb méretű elemek szükségeltetnek a készülékekben is.

Az elsőrendű elemek technológiai csúcsát a lítium elem jelenti manapság. A lítium elem rendkívül kiemelkedő teljesítményt nyújt digitális készülékekben (pl. fényképezőgép). Az alkáli elemekhez képest akár 11x tovább tart digitális fényképezőgépben egy AA lítium elem. Emellett olyan pozitív tulajdonságokkal is rendelkezik, amivel sem alkáli, sem tölthető elemek, hiszen teljesítményét nem befolyásolja a környezeti hőmérséklet, így -40⁰C és +60⁰C között is kiválóan és hosszan tartóan működteti digitális készülékeinket. Könnyű súlyáról is ismert a lítium, hisz 33%-kal könnyebb, mint egy alkáli elem.

A lítium elemet leginkább olyan tudatos fogyasztók használják, akiknek ezek a speciális elemtulajdonságok már jól ismertek és alapvetően ez nyújt számukra megfelelő megoldást készülékeikhez. Ultimate Lithium elemünket szívesen használják például hegymászók, túrázók, sportolók, akik számára fontos a könnyű felszerelés és a megbízható teljesítmény.

Van internetes oldal, ami segít az elem helyes kiválasztásában?

Az Energizer megújult weboldalán (www.energizer.hu) sok hasznos tippet, tanácsot és termékinformációt, emellett pedig a készülékhez/felhasználáshoz megfelelő elem kiválasztásában segítő termékkeresőt is talál az érdeklődő.

 

A vásárlók mi alapján választanak az elemek közül? Mennyit spórolhatunk, ha helyesen választunk elemet? Milyen segítséget nyújt a csomagolás a megfelelő elem kiválasztásához?
hirdetés

Az Energizer természetesen arra törekszik, hogy a vásárlók és különböző energiaigényű készülékeik szükségleteire mindig a legmegfelelőbb és a hosszú távú megoldásokat biztosítsa. Tesszük ezt azért, hogy azon fogyasztók, akik egyszer Energizer elemet választottak azok továbbra is a minőségi, hosszú távú megoldásokat biztosító és megbízható termékeinket válasszák. Ami azért is fontos, mert hosszútávon a fogyasztók saját maguk is megtapasztalják azt a tényt, hogy az alacsonyabb árfekvésű, féltartós elemeket használva gyakrabban kell ezeket megvásárolniuk, míg a minőségi, márkás tartós elemeket elegendő ritkábban beszerezni, mert élettartamuk sokkal hosszabb a készülékekben.

kép: pentax.jp

Emellett pedig mivel tartósak készülékeinkben, ezért a kevesebb elemcserével, kevesebb használt elem is képződik, ami pedig a környezetünk védelme szempontjából természetesen szintén nem elhanyagolható előny.

Az Energizernél termékeink csomagolására jellemző, hogy azon készülék, használati cikk piktogramok feltüntetésével igyekszünk segíteni a fogyasztók a készülékének leginkább megfelelő elem kiválasztásában. Az alacsonyabb energiaigényű készülékekbe, mint például hagyományos ébresztő- vagy falióra, távirányító, inkább féltartós széncink vagy hagyományos, alkáli, tartós elemet ajánlunk. Míg digitális, nagy energiaigényű készülékekbe, mint például digitális fényképezőgép, GPS, játékkonzolok, inkább továbbfejlesztett alkáli vagy akár lithium elemet, illetve tölthető akkukat ajánlunk.

 

Hogyan tudom meghosszabbítani az elem élettartamát? Mit tegyünk és mit ne tegyünk az elemmel?

Ajánlott teendők:

 • Olvassa el az utasításokat a készüléken, mielőtt behelyezné az elemeket. Csak az utasításokban megadott méretű elemet használjon.
 • Az elemeket megfelelően helyezze be. Kövesse a jelzéseket, amik az elem pozitív (+) és negatív (-) végének helyes behelyezési irányát mutatják.
 • Tartsa tisztán az elem érintkezési felületeit egy ruhával, vagy egy ceruzaradírral történő dörzsöléssel.
 • A kimerült elemeket azonnal távolítsa el az eszközből és megfelelő módon szabaduljon meg tőlük.
 • Minden elemet egyszerre távolítson el az eszközből, majd ugyanolyan típusú és méretű elemekkel helyettesítse őket.
 • Óvja az elem élettartamát úgy, hogy kikapcsolja az eszközt, mikor nem használja, valamint úgy, hogy eltávolítja belőle az elemeket, amikor az eszköz feltehetően hosszú ideig használaton kívül lesz.
 • Hűvös, száraz helyen, szoba-hőmérsékleten tárolja az elemeket. Ne tárolja hűtőszekrényben az elemeket.

 

Elemekkel kapcsolatban kerülendők:
 • NE szállítsa a kibontott elemeket a zsebében, fémtárgyak vagy érmék, egyébkapcsok stb. közelében, mert ez az elem rövidzárlatát eredményezheti, ami hőtermeléshez vagy szivárgáshoz vezethet.
 • NE töltsön újra olyan elemet, amelyeken az „újratölthető” jelzés nincs külön feltüntetve. Egy nem újratölthető elem újratöltésére tett kísérlet szivárgáshoz vagy felrepedéshez vezethet. NE használjon alkáli elemeket nikkel-fémhidrid akkutöltővel.
 • NE tárolja az elemeket – különösen a kis- és érme méretű elemeket – gyerekek által elérhető helyen.
 • NE dobja tűzbe az elemeket – szivárogni kezdhetnek vagy felrepedhetnek.
 • NE szerelje szét az elemeket, zúzza össze, szúrja ki, valamint ne rongálja meg semmilyen más módon. Ez szivárgáshoz és felrepedéshez vezethet.
 • NE tároljon elemeket vagy elemmel működtetett eszközöket forró helyeken – a magas hőmérséklet rosszabb teljesítményhez, szivárgáshoz vagy felrepedéshez vezethet.
 • NE használjon egyszerre régi és új, illetve különböző típusú és márkájú elemeket egy készülékben. Ez szivárgást vagy felrepedést okozhat, ami személyi sérüléshez vagy anyagi kárhoz vezethet.

 

Miért nem szabad kidobni a használt elemeket?

A szárazelemeket a természeti és közvetlen lakókörnyezetünk védelme érdekében a vonatkozó jogszabályok szerint elkülönítve kell gyűjteni. Ez a hulladékfajta a hazai és az európai besorolás szerint is veszélyes hulladéknak minősül. Szabálytalan elhelyezése hulladékgazdálkodási bírságot von maga után.

A RE’LEM az elemgyártók és forgalmazók megbízásából azon dolgozik, hogy a városi és vidéki felhasználók számára elérhető távolságban biztosítsa a hordozható elemek és akkumulátorok kényelmes és biztonságos elhelyezését.

Az önhöz legközelebbi használt elemgyűjtő hely megtalálásához a www.relem.hu oldalon talál további információt.

Folytatjuk!

 

Vélemény, hozzászólás?