Brikettgyártó üzemet épít Dél-Békésben az AERD Zrt.

A Mezőhegyes és térségében fellelhető biomasszára alapozott brikettüzemet épít Dél-Békésben az AERD Megújuló Energia és Régiófejlesztési társaság, a cég szeptemberben 35 évre elnyerte Mezőhegyes város távfűtési rendszerének üzemeltetési jogát is – tájékoztatta az MTI-t Danka Attila, a társaság vezérigazgatója.

Elmondta: jelenleg az üzem építéséhez és üzemeltetéséhez keresnek megfelelő ipari telephelyet a térségben. A brikettüzem tervezése folyamatban van, az AERD a projekttel a Környezetvédelmi és Energia Operatív Program (KEOP) keretében pályázik uniós támogatásra.

Megjegyezte: a helyben fellelhető mezőgazdasági melléktermékekre alapozott brikett tüzelőanyag-bázissal éves szinten 50-60 millió forint energiaköltség a felhasználóknál marad és új munkahelyek jönnek létre.

hirdetés

kép: Fenyvesi Attila/indafoto.hu

Az AERD érdekeltségébe kerülő Mezőhegyesi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. Mezőhegyesen három lakótelep hőszolgáltatását végzi, eredetileg 540 lakás részére nyújtott szolgáltatást, jelenleg 320 lakásban szolgáltat, a többiek leváltak a rendszerről. Danka Attila elmondta: céljuk visszacsábítani a régi fogyasztókat és újakat szerezni, a brikettégető kazánokra alapozott gazdaságos és környezetbarát távfűtési szolgáltatást 2013-ban indítják el.

A távhőszolgáltatás modernizációjára, a vezetékrendszer és a hő-központok állapotának javítására egy másik projekttel Mezőhegyes önkormányzata pályázik a KEOP önkormányzatok számára elérhető támogatására. Mezőhegyes polgármestere, Kovácsné Faltin Erzsébet a brikettgyártó jelentőségéről elmondta: a város és térsége számára elérhető lesz egy olcsóbb, alternatív energia. Hozzátette, hogy a térségben van elegendő biomassza, csak az önkormányzat 23 hektár zöldfelületet gondoz.

A budapesti székhelyű AERD szilárd biomasszán alapuló fűtési és technológiai szolgáltatásokat nyújt lakossági és ipari ügyfelek részére. A társaság 2012 második félévétől évi húszezer tonna pellet és brikett gyártókapacitás kiépítését tervezi.

Kapcsolódó cikkek
Több mint félmilliárdos energetikai korszerűsítés Újpesten

Több mint félmilliárd forintból korszerűsítik az újpesti szakorvosi rendelőt, az épület egyebek mellett új nyílászárókat, fűtőtesteket és homlokzatszigetelést kap. Wintermantel Elolvasom

Elektronikus kéménynyilvántartás készül

Országos kéménykatasztert készít uniós támogatással a kaposvári székhelyű Magyar Kémény Kft. - közölte a társaság az MTI-vel. A több mint Elolvasom

Világújdonság: 95%-os e-hulladék hasznosítás Fehérvárcsurgón

Hulladékhasznosítót épített az Alcufer Kft. a Fejér megyei Fehérvárcsurgón, amelynek segítségével a roncsautók és elektronikai hulladékok újrahasznosítása már 95 százalékban Elolvasom

Energiatermelő roncsautók

Pozitív példával állhatunk a világ elé: olyan hulladékhasznosító komplexum épült Fehérvárcsurgón, amely képes a roncsautók és elektronikai hulladékok 95 százalékos Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?