Áram nélküli mosógép (videó)

Három az egyben: mosógép, centrifuga és szobabicikli!

A GiraDora nevű új találmány milliók életét teheti komfortosabbá. A gépi mosást olyan területeken is lehetővé teszi, ahol nincs kiépített elektromos hálózat. A tervezésnél elsősorban a világ legszegényebb országaiban élők igényeit vették figyelembe.

A műanyag hordóra hasonlító, hordozható eszközt csak fel kell tölteni vízzel, hozzá kell adni a mosószert, majd beletenni a mosandó ruhákat.

Ezután a gépen ülve, lábbal kell működtetni az eszközt. Ez az ülő pozíció segít elkerülni a kézzel történő (és akár napi 6 órán át tartó) mosással járó hátfájást és krónikus csuklóterhelést.

hirdetés

Mivel a kezek szabadon maradnak, azokkal szükség esetén más tevékenység is végezhető. A mosógép használata sokkal víztakarékosabb, mint a kézzel történő mosás. A mosás végeztével elég kiönteni a mosóvizet és egyúttal a centrifugálás is elvégezhető, ezzel pedig a ruhák száradása gyorsítható meg, elkerülendő, hogy a nyirkos anyagokban az egészségre káros penészgombák tenyésszenek.

A különös mosógép előállítási költsége mindössze 40 dollár. A GiraDora mögött álló csapat szorosan együttműködik Peru közösségeivel, ahol jelenleg a tesztelést végzik, de a gépet be kívánják mutatni Dél-Amerika más országaiban és Indiában is.

Ki tudja, akár a nyugati világ kempingezői, illetve környezetvédői is láthatnak fantáziát az áram nélküli-, vagy az egészséges életmód kedvelői a fitnesz-mosógépben.

forrás: springwise/inhabitat

 

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?