Áramot termel a jövő WC-je

Kétéves fejlesztés után elkészült a szingapúri Nanyang műszaki egyetemen a világ legmodernebb vécéjének prototípusa. Az NMVT (no-mix vacuum toilet) névre keresztelt találmány a szilárd és folyékony végterméket különválasztja, feldolgozza, elektromos áramot termel belőle és műtrágyát állít elő. Ráadásul az átlagos vécékhez képest a tizedére csökkenti a használatához szükséges vízmennyiséget: egy öblítést mindössze 2 deciliter vízből képes megoldani a beépített vákuumos rásegítésnek köszönhetően.

kép: channelnewsasia.com

hirdetés

Szingapúr különösen szegény természetes nyersanyagokban, így minden olyan fejlesztést, ami környezetbarát, és az újrahasznosítást támogatja, kiemelten támogat. Így indulhatott el 2010-ben a csodavécé fejlesztése is. Az egyetemi kutatócsoport szerint a találmányukat a lakás központi hulladékfeldolgozójává lehet később továbbfejleszteni, ami a konyhai hulladékkal és a zuhanyzóban lefolyó vízzel is elbánik, és hasznosítja azt.

Az első két prototípust az NTU egyetemen kezdte el használni 500 diák, egyelőre az egyetlen panasz velük kapcsolatban az, hogy a lehúzásánál bekapcsoló vákuumos szerkezet elég hangos, a repülőgépek vécéihez hasonló zajt kelt. A tervek szerint ha a hat hónapos teszt sikerrel jár, a vécéket elkezdik telepíteni a városban, és felkészülnek az exportra szánt darabok sorozatgyártására is.

forrás: index.hu