Egy óceánjáró annyit szennyez, mint ötmillió autó!

A tengerjáró hajók legnagyobb mennyiségben kén-dioxidot és nitrogén-oxidokat bocsátanak ki – ez okozza a legnagyobb problémát. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2020-ra a kibocsátásuk meghaladhatja az EU-beli közúti közlekedés kibocsátását.

A nitrogén-oxidoknak meghatározó szerepük van a savas ülepedés (savas eső) és a fotokémiai szmog létrejöttében. Az emberi szervezetben légzőszervi megbetegedést, a légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását okozhatják. A kén-dioxid hatása nagyon hasonló. És ez még nem minden.

hirdetés

Egy óriás tengerjáró hajó naponta egy tonna szemetet, 80 ezer liter szennyvizet, 850 ezer liter folyóvizet (zuhany, mosás, mosogatás), és 25 ezer liter olajszennyezett vizet hagy maga után.  A hajókra vonatkozó környezetvédelmi előírások az elmúlt évtizedekben alig változtak – nem utolsó sorban a hajós társadalom (szállítmányozók, hajótársaságok) ellenállása miatt. Legyen vége a levegő szennyezésének a kikötőkben és a nyílt tengereken! – erre hív fel a Black Breeze (Fekete lélegzet) kampány.

A kampányról még több ezen a német nyelvű honlapon olvasható, illetve a tiszta.levego.hu oldalon.

A kampányfilm flv-formátumban illetve mp4-ben is megtekinthető.

forrás: levego.hu