Áramütés: Mercedes SLS AMG Electric Drive (videó)

Jövőre kerül gyártásba a Mercedes Párizsban bemutatott elektromos sportkocsija. A legek autója hasonlóan a korábban bemutatott B-osztálybeli modellhez, Electric Drive nevet és kék színt kap.

A Mercedes SLS AMG Electric Drive-ot hamarosan meg lehet vásárolni. A leendő vásárlóknak mindössze 416500 eurót, körülbelül 120 000 000 forintnak megfelelő összeget kell érte leszurkolni.

A Mercedesnél a kék környezetvédelem színe, ezért Párizsi Autószalonon bemutatott elektromos SLS is kék, krómhatású fényezést kapott. Az Electric Drive felirat mellett a lyuggatott maszk, továbbá a szénszálas első légterelő különbözteti meg az e-Mercit benzinmotoros testvéreitől.

Az ismerős karosszéria alatt megbújó technológia több rekordot is megdönt. Négy villanymotorjának összteljesítménye 552 kW (750 LE) és 1000 Nm. Ezzel minden idők legerősebb AMG modellje, egyben a világ leggyorsabb sorozatgyártású elektromos autója.

hirdetés

Az óriási számok ellenére az Electric Drive gyorsulása elmarad a benzines modellétől: 3,9 mp alatt éri el a százat, ami gyengébb az SLS AMG GT 3,6 másodperces értékénél. Ez nyilván összefügg a közel négy Opel Amperányi teljesítményű akkumulátorral.

A bő fél tonnás, 60 kWh-s lítium-ion akkucsomaghoz 250 kilométeres hatótávolságot adnak meg, az apró betűs rész azonban elárulja, hogy ez az NEDC-ciklusnak megfelelő érték, vagyis hasonlóan kell kezelnünk, mint a hivatalos fogyasztási értékeket.

A villanymotorok maximális fordulatszáma 13 000 percenként, tömegük darabonként 45 kg. Mivel ezek hangja elég távol áll a szupersportkocsiktól megszokottnak, a Mercedes hangmérnökei motorhang-generátort készítettek az autóhoz: sajátos hang jelzi a motor beindítását, erőteljes hangorkán a gyorsítást, egyenletes sebességnél pedig visszafogottabbá válik a professzionális hangrendszer 11 hangszórójából áradó menetzaj.

Nyilvánvalóan nem ez az autó fogja megmenteni a fókabébiket, de az elektromos autózás masszív menetelését mindenesetre jól példázza, egyben kiváló lehetőséget teremt a Mercedes számára, hogy sulykolja technikai fölényét az autógyártásban.