ARD: tenger alatti Fukushima fenyeget (videó)

Ellenőrizhetetlen láncreakció indulhat egy hullámsírba temetett szovjet atom-tengeralattjáró reaktorában – állította az ARD német közszolgálati televízió kedden az orosz környezetvédelmi minisztérium egy belső jelentésére hivatkozva.

Az ARD Report Mainz című kedd esti politikai magazinműsora szerint az 1981-ben a Kara-tengeren elsüllyesztett K-27-es jelzésű szovjet atom-tengeralattjáró radioaktív szennyeződést okozhat, mert víz szivárog a meghibásodott reaktorba

A Novaja Zemlja szigetcsoport térségében 33 méter mélyen fekvő tengeralattjárót a környezeti katasztrófa megelőzése céljából legkésőbb 2014-ben ki kell emelni a hullámsírból – áll az orosz környezetvédelmi minisztérium szakértőinek jelentésében, amely szerint „nagyon valószínű”, hogy ellenőrizhetetlen láncreakció indul be, ha nem gondoskodnak a fűtőelemek biztonságos elhelyezéséről.

hirdetés

 

Az orosz hatóságok a 2011 nyarán készült belső minisztériumi dokumentummal ellentétben csak „lehetséges veszélyről” beszélnek nyilvánosan – jegyezték meg a műsorban.    

Az ARD-hez eljutott dokumentumok szerint egy másik régi szovjet atom-tengeralattjáró, a Barents-tenger mélyén 2003 óta fekvő K-159-es is szennyeződést okozhat, mert a roncs körül hiányzik a sugárzásvédelmet szolgáló építmény, ezért ezt a tengeralattjárót is legkésőbb 2014-ben ki kell emelni. Egy esetleges környezeti katasztrófa elsősorban a térség halállományát károsítaná. A Barents-tenger a legfontosabb tőkehal halászterület a világon – áll a német televízió összeállításában.

MTI