Épületenergetikai központ alapkövét tették le a Debreceni Egyetemen

Letették az alapkövét csütörtökön a Debreceni Egyetem (DE) új épületenergetikai oktató- és kutatóközpontjának, ahol elsősorban a műszaki kar hallgatói ismerkedhetnek a legkorszerűbb energetikai megoldásokkal.

A 300 négyzetméteres épület 2013 májusára készül el 150 millió forintból, amelyhez EU-támogatást vesz igénybe az intézmény.

Gaál István, a DE tudományegyetemi karok centrumának elnöke kifejtette: az új központban a hallgatók légtechnikai, szigeteléstechnikai, napkollektoros eljárásokkal és a legkorszerűbb energiatakarékos fűtéstechnikákkal ismerkedhetnek.

hirdetés

Kiemelte: az oktatási célok mellett fontos lesz az itt végezhető kutatási tevékenység, hiszen az épületek gazdaságos és környezettudatos működtetése egyre fontosabb szempont.

Tóth Attila, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a központ létrehozása nemcsak az egyetem, de a megye és a régió is szempontjából is fontos lépés. Mivel Kelet-Magyarországon hasonló épületenergetikai centrum jelenleg nincs, a helyi szakemberek számára nagy segítséget fog nyújtani annak megépítése – fejtette ki.

Az épület az egyetem Kassai úti campusán épül fel.

MTI