Aszály drágítja a gabonát világszerte – globális kitekintés

Szárazság sújtja az idén a világ több országát, főként az északi féltekén, Magyarország és szomszédai is a leginkább érintett országok közé tartoznak. A világpiacot leginkább a legnagyobb gabonaexportőr, az Egyesült Államok területét érintő aszály befolyásolja, a világpiacon drágul a gabona, főként a kukorica és a szója, illetve az emelkedő takarmányárak miatt a sertés- és a marhahús is.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) minap kiadott elemzése szerint a szárazság súlyosan károsította a kukoricatermést az északi féltekén, ami miatt a 2012/2013-as idényben 4 százalékkal maradhat el a globális betakarítás tavalyhoz képest. Az Egyesült Államokban és Ukrajnában szűkössé vált az exportálható készlet, s bár Brazíliában, Argentínában és Dél-Afrikában igen jónak ígérkezik a termés, a betakarításig még jó néhány hónap van hátra.

kép: amari/indafoto.hu

Az IGC elemzői rámutattak: a termelés visszaesése miatt az 1993/94-es idény óta először csökken a felhasználás, s a készletek is várhatóan hatéves mélypontra zuhannak, főként a legjelentősebb exportáló országokban.

Az IGC-adatok szerint az idén 838 millió tonnás globális kukoricatermés várható a tavalyi 875 millióval és a júliusban jósolt 864 millióval szemben. A fogyasztás 853 millió tonna körül alakulhat az előző idény 870 millió tonnás felhasználását követően. Júliusban még 878 millió tonnás felhasználást prognosztizált az IGC.

Romániában a 10 millió hektárnyi szántóföldből mintegy 3,7 millió hektárt sújtott a szárazság a mezőgazdasági minisztérium összesítése szerint. Az őszi és a tavaszi vetésű gabonáknál a beültetett terület csaknem egyharmadát tette tönkre az aszály. A tavasziak közül a legsúlyosabb kárt a kukorica szenvedte el, majd a napraforgó következik.

A termelők szerint az idei kukoricatermés várhatóan csak 6,5-7 millió tonna lesz a tavalyi 11,7 tonnás termés után, amely rekordnagyságúnak számított az elmúlt öt évben. A búzatermés 4,7 millió tonna lesz a tavalyi 6 millió tonna helyett.

kép: Balla Béla/indafoto.hu

A mezőgazdasági miniszter becslése szerint a terméskiesés ellenére Románia várhatóan így is mintegy 1,2-1,3 millió tonna búzát fog exportálni.

Az állattartók a takarmány hiányára panaszkodnak, miután a legelők is kiszáradtak. A takarmánygabona ára jelentősen megnőtt az elmúlt hetekben, ezért sok állattartó számol azzal a lehetőséggel, hogy csökkentse állatállományát.

Szerbiában a vártnál 50 százalékkal kevesebb, legfeljebb 3,5 millió tonna kukorica össztermésre számítanak a szakértők. Az ország éléskamrájaként számon tartott Vajdaságban a csapadékhiány legalább 1.138.000 hektár termőföldön okozott kárt, a veszteség mértékét 1 milliárd euróra becsülik.

A szerb kormány által elfogadott, az aszálykárok enyhítését célzó intézkedéscsomag 12-15 milliárd dinár között van, de nem nyilvánították természeti csapásnak a szárazságot, annak ellenére, hogy ezt a vajdasági és tartományi kormány többször is kérte a köztársasági kormánytól.

Az intézkedések értelmében a gazdák részben mentesülnek bizonyos pénzügyi kötelezettségek – járulékok, költségek – megfizetése alól, vagy halasztást kapnak azok teljesítésére; az állam piaci intervenciót hajt végre, hogy biztosítsa az árak és az ellátás stabilitását; a termelők a támogatások mértékének megemelése által kapnak segítséget. A csomag például lehetővé teszi a támogatott agrárhitelek törlesztésének elhalasztását, vagyis az adósok átmeneti ideig csak a kamatot törlesztik, a tőkét nem.

Az állam 200 ezer tonna szemes kukoricát vásárol fel, hogy feltöltse a stratégiai tartalékokat. A következő aratásig felfüggesztik minden gabonafajta behozatali vámját és illetékét, s napi rendszerességgel figyelik majd a gabonakivitelt, hogy az állam beavatkozhasson, ha az export veszélyeztetné az ellátást. Öt dinárról hét dinárra emelik az év harmadik és negyedik negyedében esedékes tejprémium összegét, valamint megduplázzák a borjú- és a sertéstámogatás mértékét.

Ausztriában leginkább a kalászos növények sínylették meg a kedvezőtlen időjárást. Az elmúlt negyven év legalacsonyabb terméshozamára számítanak az idén. Az ősz és a tél folyamán csapadékszegény időjárás, februárban és májusban fagy vetette vissza a terméshozamot.

Az idén kalászosokból 2,3 millió tonnát várnak, 25 százalékkal kevesebbet a több éves átlagnál (3 millió tonna). A termés minősége ugyanakkor az átlagosnál jobb az idén. Mennyiségben az ország területén belül jelentős eltérések várhatók: nyugaton átlagos terméshozamokkal kalkulálnak, ezzel szemben Burgenland, valamint Alsó- és Felső-Ausztria tartományok egyes részein évtizedek óta nem volt olyan gyenge terméshozam, mint idén. Egyes helyeken akár 50 százalékkal is elmaradhat a termés a tavalyitól. Ugyanakkor kukoricából átlagos termést (2,3 millió tonna) várnak.

kép: amari/indafoto.hu

Az alpesi ország minden évben több kalászos gabonát importál, mint amennyit exportál. Idén mintegy 700 ezer tonna – elsősorban takarmány- és ipari felhasználású – gabona behozatalára lesz szükség, ugyanakkor jó minőségű kenyérbúzát exportálnak is, olasz piacra.

hirdetés

Augusztusban az első osztályú búza ára 15 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az osztrák agrárpiaci felügyelet (AMA) becslése szerint a világpiaci fejlemények miatt akár 30 százalékos áremelkedéssel is lehet számolni az év hátralévő részében.

Lengyelországban az országos növénytermesztési és talajtani kutatóintézet (IUNG-PIB) szerint áprilistól fennállt a mezőgazdasági szárazság veszélye, de nem jegyeztek aszályt, a tavalyitól alacsonyabbra becsült termés pedig a száraz, fagyos tél következménye.

A biznes.pl gazdasági portál értesülései szerint Lengyelországban a gabonatermés 2012-ben a tavalyi 27 millió tonnáról közel másfél millió tonnával csökken, mert télen a vetés több mint 32 százaléka megfagyott. A mezőgazdasági tárca a hazai gabonatermés 4-5 százalékos visszaesésével és a termés alacsonyabb minőségével is számol, így a búzaimport jelentős növekedésre számítanak.

A lengyel gabonatermelők ugyanakkor jó kukoricatermésre számítanak: a 2011. évi 2,1 millió tonnához képest idén 3 millió tonnára. Ennek ellenére a szakértők úgy vélekednek, hogy az aszállyal küszködő világpiac határozza majd meg a magas kukoricaárakat Lengyelországban is.

Csehországban az idén mintegy 20-25 százalékkal lesz alacsonyabb a gabonatermés mint tavaly.

Petr Bend cseh mezőgazdasági miniszter a napokban közölte: a szárazság miatt felmerült gondok enyhítése érdekében a szokásosnál korábban fizet ki a cseh állam 9,4 milliárd korona támogatást a gazdáknak, de további intézkedések is történnek. A szárazság sújtotta régiókban működő állattenyésztő farmoknak lehetőségük lesz takarmányt kérni kölcsönbe az állami anyagi tartalékalapokból. Több agrárprojekt megvalósítását 24 hónapról 36 hónapra hosszabbítják meg, az állami földalap pedig lehetőséget ad a termőföldek bérleti díjának későbbi visszafizetésére.

Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke szerint a legnagyobb károk Dél-Morvaországban lesznek.
A mezőgazdasági tárca szeretne továbbá megállapodást kötni a bankokkal, hogy nyújtsanak jobb feltételek mellett hitelt a gazdáknak, illetve hogy nagyobb megértéssel kezeljék a felmerült esetleges fizetési problémáikat.

Oroszországban a szárazság miatti veszteségeket 36,5 milliárd rubelre (körülbelül 255 milliárd forintra) becsülte augusztus közepén Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, ezzel az aszálykár megközelítette a 2010-es rendkívüli időjárás miatti 41,8 milliárd rubeles negatív rekordot. Ennek ellenére a kormányzat és a mezőgazdasági szakértők szerint sem fenyegeti élelmiszerhiány az országot.

kép: klk/indafoto.hu

A csapadékhiány elsősorban a közép- és dél-oroszországi területeken okozott gondot. A károk a mezőgazdasági művelés alatt álló terület 7,6 százalékát, 5,6 millió hektárt érintettek. Nemcsak gabonafélékből termett kevesebb, hanem zöldségből és gyümölcsből is. A szárazság az állattenyésztést is sújtja, mivel takarmányhiány alakult ki.

Az orosz agrártárca augusztus 24-én a pénzügyi és gazdaságfejlesztési minisztérium képviselőivel egyeztetve azt javasolta a kormánynak, hogy nyújtson 6 milliárd rubelnyi (13 milliárd forintnyi) támogatást az aszály sújtotta mezőgazdasági termelők számára. Korábban Dmitrij Megvegyev miniszterelnök az aszály sújtotta területeken működő gazdaságoknak kedvezményes üzemanyagárakat és hitelük visszafizetésének legalább fél éves elhalasztását is megígérte.

Kínában a gyakran előforduló természeti csapások ellenére a nyári gabonatermés (főleg búza és korai rizs) az idén megközelítette a 130 millió tonnát, vagyis több mint 3,5 millió tonnával haladta meg a tavalyi rekordot. Az éves gabonatermés 2007 óta 500 millió tonna felett van, ebből a nyári rendszerint körülbelül 30 százalékot tesz ki.

Az idei árvizek nagy területeken jelentős károkat okoztak, de a hatalmas esőzések  jótékony hatással voltak a növénytermesztésre a szárazságtól régóta sújtott vidékeken. A kínai gabonaellátásra várhatóan nem lesz nagy hatással a nemzetközi piac, sem a csökkenő kínálat, sem az árak tekintetében – vélik a szakemberek.

Németországban februárban a kemény fagy, tavasszal a szárazság, nyáron pedig a jégesők veszélyeztették a gabonatermést, a betakarítást megelőző utolsó hetek kedvező időjárása révén azonban végül jó évet zárnak a gazdálkodók.

Németország a megtermelt gabona mennyiségét tekintve az uniós országok között a második helyen áll, Franciaország után. Az idén összesen várhatóan 43,8 millió tonna gabonát takarítanak be, 1,9 millióval többet az egy évvel korábbinál. Az őszi búza betakarítása még hátra van, és ez a növény 21 millió tonnára becsült terméssel a legfontosabb gabonaféleség.

kép: wiktor/indafoto.hu

Az idén a búzatermés a gyakran viharos időjárás miatt némileg visszaesett, repcéből, árpából és rozsból viszont a tavalyinál többet takarítottak be. A gabonaellátás így biztosított, és Németország ahhoz is hozzá tud járulni, hogy enyhüljön az agrártermékek világpiacán az aszály miatt kialakult nyomás.

Belgiumot csak ritkán csapja meg az aszály forró szele, és az idén nem panaszkodhattak az időjárásra a gazdák. Az országban utoljára 2011 májusában volt egy viszonylag jelentősebb aszályos időszak, ami akkor érzékelhető terméskieséssel járt. Azt megelőzően 2003-ban tapasztaltak rendkívüli szárazságot.

MTI