Szinte egyszerre dőlnek a meleg- és hidegrekordok

Keddre virradóra megdőlt az országos napi hidegrekord. A Nógrád megyei Zabaron mindössze 1,7 Celsius-fokot mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A meteorológiai állomások mérései alapján 1901 óta augusztus 28-án a legalacsonyabb hőmérséklet eddig 3,6 fok volt, amelyet 1988-ban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encshez tartozó Fügödön mértek. Így az új napi hidegrekord mostantól 1,7 fok.

4-5 fokos “csípős hideg” az Északi-középhegység  és a Duna-Tisza köz északi tájain máshol is előfordult, de a napsugárzás hatására gyorsan melegedett a levegő, és 9 órakor már mindenütt 10 fok feletti hőmérsékletet mértek.

A szélsőséges hőmérsékletek ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataik a meteorológiai szolgálatnak.

hirdetés

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A legutóbbi hőséghullám, ezen a nyáron a negyedik, múlt hétvégén ért véget. Múlt pénteken még a napi országos melegrekord dőlt meg, Baján, ahol 40,4 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A nyár tartós hőséghullámai között viszont többször jelentősen lehűlt az idő. Augusztus 15-én például szintén a Nógrád megyei Zabaron egy több mint 100 éves napi hidegrekord dőlt meg, akkor 3,5 fokot mértek.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Az elmúlt 100 év legforróbb éjszakája volt a tegnapi!

Megdőltek szerdára a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekordok is, a keddi melegrekordokat követően: június 20-án hajnalban több mint száz éve nem Elolvasom

Melegrekordok Magyarországon

A megfigyelő-állomásokon mért maximum hőmérsékletek 1901-2010 között. 2011. nyarán több helyen is megdőltek az országos, illetve budapesti napi hőmérsékleti rekordok.

Országos hőhelyzet

 Vízosztással, permetkapukkal, az utak locsolásával, strandok, fürdők meghosszabbított nyitva tartásával próbálják segíteni az extrém meleg elviselését a vidéki önkormányzatok, több Elolvasom

Több mint százéves országos napi melegrekord dőlt meg

A fővárosban több mint 60 éves, míg országosan több mint egy évszázados napi melegrekord dőlt meg hétfőn - közölte az Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?