Atomenergia nélkül 70 százalékkal drágul az áram Németországban

Az atomenergiával tervezett szakítás miatt 2025-ig 70 százalékkal fog drágulni a villamos energia Németországban, ami komolyan veszélyeztetheti a német vállalatok versenyképességét – számol be az MTI.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) héten közzétett tanulmánya szerint a megújuló energiaforrások kifejlesztése, a szükséges elosztóhálózat kiépítése, valamint a nap- és szélenergia-termelés szubvencionálása növeli a költségeket, és tetemesen megdrágítja a villamos energiát.

A Baden-Württemberg tartományi kereskedelmi és iparkamara megbízásából készült tanulmány hangsúlyozza, hogy a prognosztizált 70 százalékos áremelkedés csak a nagy fogyasztókra vonatkozik, amelyek súlyuknál fogva jelentős árengedményt tudnak elérni, a háztartások számára még drágább lesz az áram.

hirdetés

“Az Európai Unióban már most is Németországban a legdrágább az áram, Franciaországban például 40 százalékkal olcsóbb” – mondta a Baden-Württemberg tartományi kereskedelmi és iparkamara elnöke, hangsúlyozva, hogy ekkora különbségeket tartósan nem visel el a német gazdaság. “Politikai válaszra van szükség” – tette hozzá.

A vállalatok mindenekelőtt az ellátás biztonságát várják a politikától, amely az atomenergiával való fokozatos szakítás miatt kérdésessé vált. Februárban egyetlen erőmű kiesése elég volt, hogy zavarok keletkezzenek az áramszolgáltatásban – mondta egy kamarai vezető.

forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?