Az alacsony olajár miatt nem lesz olcsóbb a gáz

Az olaj árának csak kis szerepe van a magyarországi lakossági földgázár képzésében – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal.

Magyarországon a lakossági fogyasztók, valamint a kisvállalkozások túlnyomó többsége egyetemes szolgáltatás keretében vásárolja a földgázt. A földgáz egyetemes szolgáltatás árának meghatározásakor figyelembe vett földgázár három elemből alakul ki: a hatósági áras hazai termelésű földgáz, a tárolóból értékesített földgáz, valamint a nem tárolóból értékesített import földgáz áraiból. A nem hazai termelésű földgáz árának meghatározása az energiapolitikáért felelős miniszter által kiadott Árszabályozási rendeletben közzétett földgáz-árképlet alapján történik – olvasható a MEKH közleményében.

hirdetés

A földgáz-árképletben a nem tárolóból származó import földgázár meghatározása 75 százalékos súllyal a nyugat-európai határidős földgázpiacokhoz indexált, határidős piaci ár alapján történik (földgáztárolóból származó import földgáz esetén ez a súly 90 százalék). A képletben mindössze 25 százalékos súllyal (illetve földgáztárolóból szereplő földgáz esetén 10 százalékos súllyal) szerepel az olajtermék-indexált ár, így az olaj árának csökkenése kis hatással van a földgáz egyetemes szolgáltatás árára. A hatás a tárolóból származó földgáz esetében még kevésbé érezhető. A jelenleg a földgáztárolókban található gáz 2014 során, az akkori árakon került betárolásra, az idén betárolandó földgáz árhatása pedig csak a téli kitárolási időszakban, 2015 negyedik negyedévétől kezdődően jelentkezhet.

Az egyetemes szolgáltatás végfelhasználói árait a földgázforrások árai, a rendszerhasználati költségek, valamint az egyéb árelemek figyelembevételével, a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133. § (1) 3. pontjában kapott felhatalmazás alapján az energiapolitikáért felelős miniszter állapítja meg. A törvény alapján a Hivatalnak jelenleg kizárólag javaslattételi kötelezettsége van, az egyetemes szolgáltatás árát miniszteri rendelet határozza meg.

forrás: energiainfo.hu