Az amerikai környezetvédelmi hivatal új elnöke szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó a globális klímaváltozásban

A szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak – vélekedett egy televíziós interjúban az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) új vezetője.

Scott Pruitt a CNBC televíziónak adott csütörtöki interjúban próbálta „kisebbíteni” a széndioxid-kibocsátásnak a klímaváltozásra gyakorolt hatásait.

gyár_ipar_kémény_füst

„Nagyon nehéz felmérni az emberi tevékenység klímaváltozásra gyakorolt hatásait, óriási a nézetkülönbség e hatások mértékének a megítélésében” – állította Pruitt, aki korábban, oklahomai politikusként, mindig szkepticizmusról tett tanúbizonyságot környezetvédelmi ügyekben. Ebben az interjújában is leszögezte: nem ért egyet azokkal, akik szerint a globális felmelegedést jelentős mértékben az emberek okozzák. „Ezt a kérdést továbbra is tanulmányozni kell” – hangsúlyozta.

hirdetés

Pruitt álláspontja homlokegyenest ellenkezik azzal, amit a tudóstársadalom elsöprő többsége állít. Januárban a NASA (az Egyesült Államok repülési és űrhajózási hivatala), valamint a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) együtt foglalt állást amellett, hogy a klímaváltozást „jelentős mértékben a szén-dioxid-kibocsátás növekedése és más, emberek által kibocsátott káros anyagok okozzák”.

Az interjúban a környezetvédelmi hivatal vezetője kifejtette: a párizsi klímavédelmi egyezményt „rossz megállapodásnak” tartja.

Közben Michael Bloomberg milliárdos üzletember, New York város volt polgármestere, aki jelenleg az ENSZ klímaváltozással foglalkozó különmegbízottja, Párizsban csütörtökön újságíróknak kijelentette: jelezte Francois Hollande francia államfőnek, hogy az amerikai városok, vállalatok és szövetségi államok tiszteletben fogják tartani a 2015. decemberében aláírt párizsi klímaegyezményt.

Trump elnök környezete megosztott a kérdésben. A The New York Times című napilap  nemrégiben arról számolt be: Steve Bannon stratégiai főtanácsadó azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok mondja fel a klímaegyezményt. Rex Tillerson külügyminiszter viszont elutasítja ezt az álláspontot, miként az elnök lánya, Ivanka Trump is. Ivanka Trump nemrégiben találkozott Al Gore volt alelnökkel, aki a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik szószólója.

energiaoldal.hu – MTI