Az elérhető támogatás felére már kiírták a KEOP-pályázatokat

Megjelentek a következő, 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusra vonatkozó Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatok, ezek az elérhető támogatás 50 százalékát érintik – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Szabó Zsolt közölte: a csatornázást, ivóvízminőséget javító beruházásokat, vagy az árvíz elleni védekezést érintő programokban szeretnének gyorsak lenni. A középületek, közintézmények energiahatékonyságának javítását támogató pályázatok most fognak megjelenni. A kormány célja, hogy az uniós fejlesztési időszak végére valamennyi magyarországi közintézmény energiahatékonyan, minél kevesebb költséggel tudjon működni – tette hozzá.

KEOP

hirdetés

Kitért arra, hogy az előző fejlesztési ciklus KEOP-pályázatait forrásvesztés nélkül lezárták, minden rendelkezésre álló támogatást igénybe véve. Az elérhető támogatások közel 62 százalékát sikerült másfél év alatt lehívni, és kifizetni, ez a minisztérium munkatársainak köszönhető.

Közölte: a következő időszakban változást jelent, hogy az önkormányzatok a Területi Operatív Programban (TOP) pályázhatnak. Kiemelt területek az árvíz elleni védekezést, a hulladékgazdálkodást érintő beruházások, a szennyvíz és ivóvízminőség javítás, és a megújuló energiát hasznosító beruházások lesznek. Az új fejlesztési ciklusban 1173 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, ennek egyharmadát ivóvízre, egyharmadát árvíz elleni védekezésre, 20-25 százalékát hulladékgazdálkodásra, egyharmadát pedig energetikai beruházásokra fordítják – ismertette.

energiaoldal.hu – MTI