Bírságolt a román versenytanács energiakartellezés miatt

A román versenytanács megbírságolt tizenegy vállalatot, köztük a legnagyobb román energiacéget, az állami Hidroelectricát is, összesen 165,8 millió lej (11,5 milliárd forint) értekben.

A büntetés kiszabását hétfőn közölte a versenytanács. A Hidroelectricát és a tíz magáncéget azért büntették meg, mert a versenytanács szerint a szabadpiaci versenyhelyzetet torzító, preferenciális szerződéseket kötöttek egymással.

Transzformátor vezeték Románia

A Hidroelectrica 20,4 millió lej (1,4 milliárd forint) értékű, csökkentett büntetést kapott, mert elismerte a kartellezést. A legnagyobb szankcióval a svájci Energy Financing Teamet sújtották, amelynek 71,37 milliárd lejt (4,9 milliárd forint) kell fizetnie. Büntetést kapott továbbá az Alpiq Romindustrie, az Alpiq Romenergie, a slatinai Alro, az Electrocarbon, az Electromagnetica, az Elsid, az Energy Holding, a Luxten Lighten Company és a Menarom – PEC vállalat.

A versenytanács emlékeztetett, hogy 2012-ben indította a vizsgálatot, amelynek során egyfelől a Hidroelectrica, másfelől a tíz magáncég között, 2003 és 2012 között megkötött szerződéseket vették górcső alá. A Hidroelectrica objektív szelekciós eljárás nélkül kötött áram eladásáról szóló szerződéseket a tíz partnervállalattal.

hirdetés

A Hidroelectrica 2012-ben egyoldalúan felmondta ezeket a számára előnytelen kereskedelmi szerződéseket, amelyek értelmében a partnercégek a piacinál alacsonyabb áron vásároltak villamos energiát, amit később többszörös áron értékesítettek. A versenytanács is ezeket a kereskedelmi megállapodásokat vizsgálta.

A Hidroelectrica a legnagyobb román energiacég, amely 6400 megawatt áramtermelő teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi. A vállalat ellen fizetésképtelenségi eljárást indítottak 2012-ben, azóta is csődbiztos felügyelete alatt működik.

Romániában a fizetésképtelenségi eljárást a jelentős adósságot felhalmozó vállalatok kérhetik, amelyek átszervezés és adósság-átütemezés segítségével esélyt kapnak a csőd elkerülésére, és folytathatják működésüket.

energiaoldal.hu – MTI

 

Kapcsolódó cikkek
Miért nincs értelme a nagy vízerőműveknek?

Nem érdemes vízerőműveket építeni, hogy megreformáljuk az energiaszektort, mivel azok egy oxfordi jelentés szerint szinte mindig több kerülnek és hosszabb Elolvasom

Csak megújuló energiából fedezte idén szükségleteit Costa Rica

Környezetvédelmi mérföldkövet ért el Costa Rica, a közép-amerikai állam idén csak megújuló energiából fedezte energiaszükségletét. A nemzeti áramszolgáltató hétfőn közölte, Elolvasom

Új roncsautó-program Romániában: hibrid és villanyautók vásárlását támogatják

Akár hatezer eurós kedvezményt is kaphat az a személy, aki elektromos autót vásárolna – erről Cristina Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter Elolvasom

Lemondott a román egészségügyi miniszter a kórházi fertőtlenítőszerek körüli botrány miatt

Benyújtotta lemondását Patriciu Achimas-Cadariu román egészségügyi miniszter - jelentette hétfőn az Agerpres hírügynökség. A tárcavezető azt követően döntött így, hogy Romániában Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?