Az energiahatékonyság betartható újévi fogadalom

Az energiahatékony életvitel talán jelentéktelennek tűnhet a fogadalmak sorában, valójában azonban egy kis odafigyeléssel nem csak pénztárcánkat kímélhetjük, de saját közérzetünkön is javíthatunk és a környezetnek is jót tehetünk.

Január 10-e az Energiatakarékosság Világnapja, melynek célja, hogy arra inspiráljon bennünket, vegyük kézbe energiaköltségeink irányítását. A nemzetközi nap a csökkentett áramfelhasználásra hívja fel a figyelmet, melynek következtében visszafoghatjuk energiafogyasztási kiadásainkat. Az energiahatékonyság azonban nem merül ki a villamos energiában, számos más módon is megtakaríthatunk energiát és pénzt.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértőjének praktikus tippjeivel könnyedén megteheti az első lépést a tudatos energiamenedzsment felé:

Rendszeresen takarítsa a lámpákat. A rajtuk felgyülemlett szennyeződés jelentősen ronthatja a világítás hatásfokát.

Rendszeresen tisztítsa az ablakokat. Az üvegen lévő kosz gátolja a természetes fény bejutását. Használja ki a természetes fényt az árnyékolók felhúzásával és a függöny elhúzásával.

A hagyományos volfrámizzókat cserélje kompakt fénycsövekre vagy LED technológiára. Ezekkel összevetve a hagyományos izzók 75%-kal több energiát fogyasztanak.

Használjon jelenlétérzékelőket és fényerő-szabályozókat, melyekkel akár 20 százaléknyi energiát is megtakaríthat.

A helyiségek elhagyásakor kapcsolja le a világítást.

hirdetés

Hagyja szabadon a radiátorok közvetlen környezetét, különben ronthatja azok hatásfokát.

Megfelelően válassza meg a termosztáton beállított hőmérsékletet. 1 Celsius foknyi hőmérsékletnövelés akár 8 százalékos növekedést eredményezhet a fűtési költségben.

Gondoskodjon az épület megfelelő szigeteléséről – rossz szigetelés esetén a hőveszteség akár 90 százalékos is lehet.

Várja meg, amíg a mosó- vagy mosogatógépet teljesen fel tudja tölteni, és csak akkor indítsa el.

Ügyeljen rá, hogy ne folyassa feleslegesen a vizet fogmosás vagy tusolás közben.

kép: gosheshe

kép: gosheshe

A legjobb energiatakarékossági osztályba tartozó termékeket vásároljon. Hétféle energiatakarékossági osztály létezik, amelyeket színkód és betű jelöl (a legtakarékosabbak a zöld színnel és A betűvel jelölt termékek).

Teljesen kapcsolja ki a televíziót, a rádiót és a számítógépet – készenléti állapotban való fogyasztásuk akár évi 18 000 Ft is lehet.

kép: zigazou76

kép: zigazou76

Kezeljen minden funkciót a KNX rendszeren keresztül, mely egy olyan átfogó, intelligens épületfelügyeleti rendszer, amely időtálló és az aktuális igényeknek megfelelően új szolgáltatásokkal egészíthető ki, továbbá távolról, okostelefonon vagy számítógépen keresztül is nyomon követhető.

forrás: energiainfo.hu