Az EU betiltaná a műanyag szatyrokat

Bizonyos nejlonzacskókat és a legveszélyesebb műanyagokat 2020-ig be kellene tiltani, hogy csökkenjen a környezetbe jutó műanyaghulladék mennyisége, fogalmazott az Európai Parlament egy kedden elfogadott állásfoglalásában. A képviselők szerint az Európai Uniónak kötelező érvényű műanyaghulladék-újrahasznosítási célokat is meg kell fogalmaznia.
Az Európai Bizottság megoldási javaslataira reagáló parlamenti állásfoglalásban a Parlament leszögezi: a környezetre káros műanyaghulladék felhalmozódása egyrészt a hulladékokra vonatkozó uniós szabályzás erélytelen betartatásának, másrészt pedig a konkrétan ezen anyagokat érintő EU-szabályzás hiányának következménye.

„A Parlament megmutatta, mit lehet tenni a műanyagszeméttel, amely mind a környezetre, mind az egészségre káros hatással van. Meg kell változtatnunk a kialakult rossz szokásokat, és a gyártástól a szeméttelepig felelősséget kell vállalnunk az általunk használt termékekért.

Ha jól kihasználjuk a termékeket és a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítjuk őket, akkor egy körkörös gazdaság jön létre, amely munkahelyteremtés mellett a tengerek és a termőföld tisztaságát is javítja’ – fogalmazott a témáért felelős Vittorio Prodi olasz szocialista képviselő, akinek jelentését kézfeltartásos szavazással fogadták el.

A képviselők javaslata szerint az uniós jogszabályoknak tartalmaznia kellene, hogy a keletkező hulladék legalább 80 százalékát szelektíven kell összegyűjteni. Az újrafeldolgozhatóság kötelezően alkalmazandó kritériumainak, a begyűjtés és szétválogatás új szabályainak egyenlő versenyfeltételeket kell teremtenie az Unióban. A képviselők szerint a műanyag csomagolóanyagokból keletkező hulladék kezelésének szabályai is felülvizsgálatra szorulnak.

hirdetés

Újrafeldolgozás és komposztálás

A Parlament idén javaslatot vár a Bizottságtól az újrafeldolgozható és újrahasznosítható műanyagszemét lerakásának 2020-ig fokozatosan bevezetendő betiltásáról. A képviselők nem támogatják az ilyen hulladék elégetését sem, és energetikai hasznosítását is csak abban az esetben, ha minden egyéb lehetőség kimerült.

A képviselők szerint a legveszélyesebb műanyagokat egyszerűen be kell vonni a piacról. Az egyszer használatos nejlonzsákokat fokozatosan ki kell vonni a forgalomból. Hathatósabb lépéseket sürgetnek a törvénytelen hulladékexport és hulladéklerakás ellen.

Jelentős kiaknázatlan gazdasági potenciál

A képviselők kiemelték: a műanyaghulladék újrafeldolgozásában rejlő gazdasági lehetőség még mindig nagyrészt kiaknázatlan. Jelenleg a műanyagszemét pusztán 25 százalékát hasznosítják újra. A hulladékra vonatkozó EU-szabályzás teljes körű alkalmazása évi 72 milliárd euró megtakarítást eredményezne, amely 42 milliárd euróval emelné az uniós hulladékkezelő és feldolgozó üzemek éves forgalmát. Mindez 2020-ig több mint 400 ezer új munkahelyet jelentene, mondták a képviselők.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?