Az Exxon Mobil megkezdte a nyersolaj exportját az Egyesült Államokból

Az egyik legnagyobb amerikai olajipari vállalat, az Exxon Mobil megkezdte az Egyesült Államokban kitermelt nyersolaj exportját. Az olajexporttilalom decemberi feloldása után először csak független kereskedők, köztük a világ legnagyobb olajkereskedője, a svájci Vitol és a holland Trafigura, valamint európai olajipari vállalatok szállítottak külföldre az Egyesült Államokban felszínre hozott nyersolajat. A legnagyobb amerikai olajipari vállalatok közül az Exxon Mobil az első, amely csatlakozott az amerikai olajat exportálók köréhez.

Az Egyesült Államok 1975-ben vezetett be exporttilalmat az olajra, és az embargót csak 40 évvel később, tavaly decemberben oldotta fel a kongresszus.

kép: exxonmobil.com

kép: exxonmobil.com

A Bloomberg hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az Exxon Mobil a tulajdonában álló szicíliai olajfinomítóba küldött egy szállítmányt. A texasi Beaumont kikötőjéből február elején futott ki a több mint 105 ezer tonna hordképességű, Maran Sagitta nevű olajszállító tankhajó, és a napokban érkezett meg a szicíliai Augusta kikötőjébe.

hirdetés

Az Exxon Mobil nem árult el részleteket, csak annyit közölt, hogy az amerikai nyersolaj exportja egy kereskedelmi lehetőség, és időről időre kihasználhatják ezt.

A globális kereskedelem szempontjából az északi-tengeri Brent és a West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta a legfontosabb. A két olajfajta ára közötti különbség ismét eltolódott a Brent javára, a hordónkénti ára több mint 2,5 dollárral magasabb a WTI-énél. Ráadásul az Egyesült Államok olajtartaléka hónapok óta történelmi magasságokat ér el.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalék szintje 10,4 millió hordóval 518 millió hordóra bővült a február 26-val végződött héten. Elemzők 3,5 millió hordós növekedésre számítottak.

A Brent májusi szállításra hordónként (159 liter) 37,39 dollárba került péntek délután három órakor, 32 centtel, 0,86 százalékkal nőtt az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó WTI áprilisi szállításra hordónként 10 centtel, 0,29 százalékkal, 34,67 dollárra emelkedett.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
Innen már emelkednek az olajárak?

Az utóbbi két hónap 30%-os árfolyam esését követően a Citigroup nyersanyagpiaci részlegének vezetője szerint az olaj már túladottnak tűnik és Elolvasom

Mélybe rántották az olaj árát

100 dollár alá esett a kőolaj ára hétfőn, és a reggel is kétszámjeggyel indult. Utoljára július 2-án volt 100 dollár Elolvasom

Oroszországnak szánt üzenet az olcsó olaj?

Politikai nyomás, valamint eltérő termelői érdekek állhatnak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) csütörtöki döntésének hátterében az MTI által megkérdezett szakértők Elolvasom

Meredeken csökkennek az idén a globális olajipari befektetések

Az olajárak folyamatos esése miatt a globális olajipari szektor az idén várhatóan meredeken csökkenti termelésbővítő célú beruházásait - jósolta hétfőn Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?