Az LMP a klímahasználat szabályozására kéri a kormányt

Az LMP azt kéri a kormánytól, hogy támogassa a korszerűtlen klímaberendezések cseréjét, és a középületekre vonatkozóan rögzítse jogszabályban a külső és a belső hőmérséklet különbségének maximumát.

Szél Bernadett, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának LMP-s tagja keddi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyre gyakoribb hőség szükségessé teszi mind a munkavállalók egészségének, mind a környezet védelmét. Közlése szerint pártja a nyár folyamán számos visszajelzést kapott a kánikulában észlelt egészségvédelmi hiányosságokról: a túl magas munkahelyi hőmérsékletről, valamint a zárt terű munkahelyek túlhűtéséről.

hirdetés

kép: pihe/indafoto

Mint írta, kutatások alapján a külső és a belső terek közötti ideális hőmérsékletkülönbség 6-8 Celsius fok. Sok helyen azonban túlhűtik a helyiségeket, ami nemcsak a dolgozók egészségére káros, hanem energiagazdálkodás szempontjából is rossz.

„Az LMP programja egyértelművé teszi, hogy a munkavállalói jogok védelme, a környezet védelme és a gazdasági szempontok összeegyeztethetőek, sőt egymást erősítő hatásúak” – olvasható a kommünikében.