Viták az E10-körül Ausztriában

Ausztriában a növényi adalékos E10 üzemanyag bevezetésére októbertől csak fokozatosan kerülhet sor – közölte Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi miniszter az osztrák rádióval kedden.

Az OE1 rádió azután szólaltatta meg a minisztert, hogy a Der Standard című lap kedden azt írta: egyre inkább kétséges, hogy a tervezett időpontban, októberben kapható lesz a kutakon a tíz százalék növényi etanolt tartalmazó E10, és a minisztérium az üzemanyagfajta fokozatos bevezetésére készül fel.

kép: wiens.de

Berlakovich (Osztrák Néppárt – ÖVP) a rádiónak nyilatkozva kizárta ugyanakkor az E10 piaci bevezetésének teljes elhalasztását. E nélkül nem teljesül Ausztria környezetvédelmi kvótája a közlekedési szegmensben – jelentette ki.

hirdetés

Az árusítás megkezdésének egy évvel való teljes elhalasztását környezetvédelmi szervezetek és az üzemanyag-kereskedők szorgalmazzák. A Greenpeace osztrák irodája szerint a növényi adalékos üzemanyag gyártása nem csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, csak a keletkezésük helye változik meg. A kereskedők pedig azzal érvelnek, hogy az októberig hátralévő idő már nem lesz elegendő a benzinkutak felkészítésére és a lakosság tájékoztatására, így Németországhoz hasonlóan kevesen vásárolnak majd E10-et.

Az osztrák autóklubok a benzin drágulásától tartanak, miután az idén Ausztriában is a szokásosnál alacsonyabb volt a gabonatermés, így behozatalra lenne szükség az E10 előállításához.

Az egyelőre csak tervezet formájában létező rendelet kihirdetéséhez a környezetvédelmi miniszter mellett három másik tárca vezetőjének aláírása is szükséges, de az egyeztetések vontatottan haladnak. A szociáldemokrata (SPÖ) vezetésű egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, a tárca „nagyon-nagyon kritikusan” vélekedik az élelmiszer-nyersanyagok üzemanyaggyártásra való felhasználásáról. A szintén SPÖ-s vezetésű közlekedési tárca szerint pedig attól lehet tartani, hogy a megfelelő előkészítés nélkül kudarc lesz az E10 ausztriai piaci megjelenése.

MTI