Az olcsó olaj jó nekünk. Vagy rossz.

Varga Mihály szerdán átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért novemberi elismeréseit  Budapesten. Az eseményen a nemzetgazdasági miniszter elismerően szólt a magyar gazdaság teljesítményéről, és azt mondta, hogy a tartósan alacsony olajár  akár 0,5-06 százalékponttal is gyorsíthatja a jövő évi gazdasági növekedést a tervezett 2,5 százalékhoz képest. A Royal Bank of Scotland közgazdászai viszont az orosz válság átterjedésének kockázatáról összeállított legutóbbi elemzésükben kiemelték, hogy a folyamatosan csökkenő olajárak fő haszonélvezői közé tartoznak ugyan a közép- és kelet-európai felzárkózó térség gazdaságai is, de az orosz gazdaságra nehezedő nyomás egy idő után régiós járványkockázattá válhat.

A miniszter az évet összegezve felidézte, hogy Magyarország a gazdasági növekedést tekintve dobogós az Európai Unió országai között. Az idei átlagos növekedés 3,2 százalék körül várható, és a két nappal ezelőtt elfogadott jövő évi költségvetés várhatóan megteremti a lehetőségét annak, hogy a növekedés folytatódjon – mondta. Varga Mihály kiemelte, hogy a magyar államháztartás hiánya az idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt marad. Az elmúlt három hónapban több volt az államháztartás bevétele, mint a kiadása, erre 25 éve nem volt példa – fogalmazott.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Megjegyezte azt is, négy hónapja negatív tartományban van az infláció, amelyet elsősorban az energiaárak csökkenése húz lefelé. Ha a mintegy 8,5-9 milliárd dolláros negatív energiaszaldó a következő évben egyharmadával csökken, akkor a magyar gazdaság költségszinten versenyképesebb lehet – mutatott rá.

A jövő év első felében, ha tartósan alacsony olajárral lehet számolni, akkor a magyar gazdaság növekedési kilátásai javulnak. A kormányzati prognózis 2,5 százalék 2015-re, de ha az olajár a jelenlegi szinten stabilizálódik egy időre, akkor akár 0,5-06 százalékponttal gyorsabb gazdasági növekedés is lehet jövőre – közölte Varga Mihály.

hirdetés

A gyengülő euróövezet mellett most már az oroszországi pénzügyi válság is kockázatot jelent Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak növekedésére – állapították meg keddi tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai az orosz válság átterjedésének kockázatáról összeállított legutóbbi elemzésükben kiemelték, hogy a folyamatosan csökkenő olajárak fő haszonélvezői közé tartoznak ugyan a közép- és kelet-európai felzárkózó térség gazdaságai is, de az orosz gazdaságra nehezedő nyomás egy idő után régiós járványkockázattá válhat.

A ház szerint a nagy kérdés az, hogy az orosz gazdaságban zajló mostani folyamatok – különös tekintettel arra, hogy az olajárak csökkenése valószínűleg folytatódik – mikor jutnak el arra a pontra, ahonnan a piac az addig oroszországi kockázatként érzékelt tényezőket regionális kockázatként fogja kezelni.

Az RBS elemzői szerint aligha lehetséges annak precíz meghatározása, hogy ez a pont milyen olajárszinten van. A ház szerint a jelenlegi árfolyam-dinamika alapján az valószínűsíthető, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordója 2015 első negyedében 50 dollárra, vagy ez alá süllyed tovább.

MTI – energiaoldal.hu