Az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkentették az uniós fejlesztések

A 2007 óta 2,3 milliárd forintos uniós és állami támogatással létrejött 105 beruházás évi 19.666 tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását – mondta Földi Enikő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a csökkenést demonstráló közterületi installáció felavatásán szerdán, a budapesti Erzsébet téren.

A beruházások közvetlenül nem az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentését célozták, de a megvalósult energiahatékonyság, az abból származó energiamegtakarítás ezt is eredményezte – tette hozzá a helyettes államtitkár.

kép: facebook.com/EgyuttFejlodunk

Az Új Széchenyi Terv keretében leszerződött környezetvédelmi jellegű beruházások száma 1.300, ezek támogatása 78 milliárd forint.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a jövőre záruló uniós költségvetési időszakban 8.200 milliárd forint támogatást használhat fel Magyarország. Eddig 6.600 milliárd forintról született döntés, a kifizetések pedig 3.300 milliárd forintot tesznek ki.

kép: facebook.com/EgyuttFejlodunk

hirdetés

Az elszámolást 2015 végéig kell elvégezni. A kormány küzd azért, hogy a következő, 2014-2020 közti uniós költségvetési ciklusban mennél több támogatáshoz jusson Magyarország – tette hozzá.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság tevékenységéről Földi Enikő elmondta: a július elején, az uniós fejlesztési források ellenőrzésére létrehozott szervezet elnöke a miniszterelnök, a tagjai pedig Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési- és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A kormánybizottság hetente ülésezik, és az eddigi tapasztalatok szerint nincs a vállalkozásoknak a támogatási pályázatokhoz elég önerejük. Ezért hozták létre az 50 milliárd forintos önerő alapot. A kormánybizottság a legmagasabb támogatási intenzitást ítéli meg, szállítói előleget is ad.

kép: facebook.com/EgyuttFejlodunk

A fővárosi installáció az utolsó a sorban, eddig hat vidéki városban adtak át ilyet. Az installációk az Új Széchenyi Terv eddigi fejlesztéseiről adnak számot – mondta Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs vezetője.

MTI