Változó volt az érdeklődés a KUKAkulTÚRA iránt

Országszerte 45 településen összesen 65 hulladékfeldolgozással, -hasznosítással foglalkozó cég csatlakozott az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) által kezdeményezett KUKAkulTÚRA elnevezésű nyílt naphoz, a szeptember 29-re meghirdetett eseményen 3-3,5 ezer érdeklődő vett részt – közölte a társaság.

Voltak olyan nagyvárosok, ahol több cég is csatlakozott az OHÜ felhívásához. Így például Budapesten fél tucat hulladékfeldolgozó, és/vagy -hasznosító várta az előzetesen bejelentkezőket. Volt olyan telep, ahol az egésznaposra meghirdetett programra négy-öt látogató ment el, máshol viszont ennek öt-tízszerese, és több olyan is akadt, ahol kétszáz fölötti létszámot regisztráltak.

hirdetés

A „műsor” mindegyik létesítményben lényegében azonos forgatókönyv szerint zajlott, az érdeklődők arról győződhettek meg személyesen, hogy mi történik a telephelyre, az üzembe szállított, szelektíven gyűjtött hulladékkal. Sokan ugyanis azért nem különítik el otthon a papír-, műanyag-, fém- és üveghulladékot, mert meggyőződésük szerint a szelektív gyűjtőhelyekről elszállított hulladékot „úgyis összeöntik”, ez azonban téves álláspont – hívja fel a figyelmet a közlemény.

A nyílt napon jellemzően családok vettek részt, s meglehetősen sok fiatal érdeklődő is volt, akik nemcsak az üzemben folyó munkát, hanem a – főleg gyerekek számára érdekes – munkaeszközöket is megtekinthették, kipróbálhatták.

A nyílt napon részt vevő cégek közül a közlemény szerint többen is jelezték, hogy készek a folytatásra.

MTI