Bakelit lemez fából (videó)

Már a bakelit lemez sem a régi! Amanda Ghassaei teljesen újraértelmezte a hagyományos hanglemez fogalmát, ugyanis a hanghordozók alapanyagként fát használ.

bakelit hanglemez fából-1

A San Franciscói mérnök a hangrögzítés új fajtáival kezdett kísérletezni. Rájött, hogy a mai technológiákkal olyan anyagokat is felhasználhat, amik korábban nem voltak jellemzőek.

bakelit hanglemez fából-2

A barázdákat egy 120 wattos lézervágóval hozza létre a fából készült korongon, de erre a célra egyébként CNC-vágó is megteszi.

bakelit hanglemez fából-3

A fába a préseltnél mélyebb barázdák kerülnek, amelyek szabad szemmel is jól láthatók. A lézer felbontása nagyobb, mint amit préseléssel el lehetne érni, ennek ellenére a hangminőség elmarad a hagyományos hanglemezekétől.

hirdetés

bakelit hanglemez fából

Ennek ellenére az eljárás érdekes keveréke a csúcstechnológiának és a természetes alapanyagoknak.

Így készül és így szól a falemez:

Egyébként a bakelit lemez sem bakelitből készült. A hőre keményedő bakelitből soha nem készítettek hanglemezt, mert a rideg, törékeny bakelitbe nem lehet préselni semmit. Az 1920-as években elterjedt, magas, például 78/perc fordulatszámmal lejátszandó gramofonlemezeket először cinklemezből, keménygumiból és sellakból – ami egy trópusi vidéken élő levéltetű, a Laccifer lacca vöröses színű, sűrűn folyó elgyantásodott váladéka – készítették. A későbbi, elektromos erősítésű lemezjátszók normál, majd mikrobarázdás hanglemezei pedig a hőre lágyuló poli-vinil-klorid és a poli-vinil-acetát kopolimerjéből, acetilcellulóz-polivinilkloridból készültek, aminek a márkaneve Vinyl. Magyarországon a CD hanghordozók megjelenése után kezdték „bakelit”-nek nevezni a régi hanglemezeket a magyar műszaki és zenei szlengben, tőlünk nyugatra a vinyl elnevezés terjedt el.

forrás: inhabitat.com, wikipedia