Befejeződött az ikervári vízerőmű felújítása

Befejeződött az ikervári vízerőmű felújítása a Rábán; a már muzeális értékűnek számító, 1896-1900 között, Gothard Jenő tervei alapján felépült ipari létesítményt 456 millió forintos ráfordítással újulhatott meg – közölte az MTI-vel szerdán a Szombathelyi Vízerőmű Kft.

A beruházás költségeit fele részben az Európai Unió, fele részben a magyar állam állta, a fejlesztés az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében, a Környezet- és Energia Operatív Prorgam (KEOP) pályázati forrásainak felhasználásával valósult meg – tartalmazza a cég közleménye.


A projekt részeként lecserélték a duzzasztómű elavult berendezéseit és korszerűbb, könnyen üzemeltethető üzembiztos berendezésekkel váltották fel azokat – írták.
A fejlesztés eredményeként a jövőben folyamatosan az ökológiai szempontból szükséges előírt vízmennyiséget tudják majd továbbjuttatni a Rábába – állt a vízerőművet üzemeltető cég közleményében.

hirdetés

A projekt megvalósulását az indokolta, hogy az eddig üzemelő berendezéseket 1900-ban helyezték üzembe és azóta folyamatosan üzemeltek – fűzték

Az 1950-es, 1960-as években a fa zsilip kapukat acéltáblákra cserélték és a rendszer villamosítása is megtörtént. A zsilip kapuk ugyanis idővel teljesen korrodáltak, a vízzárást nem biztosították megfelelően.  A villamos-, illetve gépi berendezések korszerűtlenné váltak. A vízépítési műtárgyak felújításra

A vízerőmű létesítményei közül 2011-ben elkészült egy 5,5 köbméter maximális víznyelésű turbinaház és beépítettek egy 160 kW teljesítményű generátort is.
A beruházásnak köszönhetően most végleges formájában elkészült a halak átjutását könnyítő 113 méter hosszú úgynevezett „kazettás  hallépcső” is, amelynek alsó része betontálcás kiépítésű, minden harmadik lépcső után pihenőmedencével – közölték.

forrás: MTI