Orbán szóba hozta-e a földgázimport-szerződést a Gazprom-tárgyaláson?

Az MSZP azt szeretné tudni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szóba hozta-e a magyar lakossági gázellátás biztonsága érdekében kulcsfontosságú, ám 2015-ben lejáró földgázimport-szerződés megújítását a Gazprom vezérigazgatójával folytatott keddi tárgyaláson.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, pártja reméli, mostanra Orbán Viktor is rájött arra, hogy a magyar lakosságnak és gazdaságnak létfontosságú energiaellátás biztonsága érdekében a Moszkvával folytatott kétoldalú kapcsolatokban is irányváltásra van szükség. „Ezért annak ellenére üdvözöljük a Déli Áramlat melletti határozott kormányfői kiállást, hogy Orbán Viktor és a Fidesz ellenzékben még hevesen ellenezte a gázvezeték megépítését” – tette hozzá.

hirdetés

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója találkozójukon áttekintették az orosz-magyar energetikai együttműködés aktuális kérdéseit.
A Gazprom internetes oldalán számolt be a magyar kormányfő és Alekszej Miller budapesti találkozójáról. E szerint a megbeszélés résztvevői áttekintették, hogyan halad a Déli Áramlat tervének megvalósítása. Külön hangsúlyozták, hogy a projekt megvalósítása az ütemtervnek megfelelően folyik. Megvitatták a beruházás országos jelentőségűvé emelésének kérdését is.

forrás: MTI