Bevásároltak a magánbefektetők az ALTEO részvényeiből

A 2016. szeptember 26. és október 17. között zajlott nyílt részvényértékesítés során a magánbefektetők több mint félmilliárd forint értékben jegyezték az ALTEO Group részvényeit. Az intézményi befektetők zárt jegyzés keretében még október 19-én 18 óráig adhatják le részvényigénylésüket, ezt követően történik meg a papírok végleges árának meghatározása a 4.600 és 4.900 forintos ársávon belül.

A tegnapi napon – 2016. október 17-én – 14:00 órakor zárult az ALTEO Group anyavállalatának, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. első nyilvános részvényértékesítése. A magánbefektetők a nyílt jegyzési időszak alatt a minimálisan lejegyezhető részvénymennyiség több mint négyszeresére, összesen 106.672 darab vállalati papír átvételére vállaltak kötelezettséget. A maximális 4.900 forintos jegyzési árat alapul véve a magánbefektetők összesen 522,7 millió forint értékben vásároltak a vállalat részvényeiből.

Alteo erőmű
A kibocsátási ár végleges meghatározásáról, és a tőkeemelés pontos mértékéről az ALTEO Group a zártkörben zajló intézményi részvényjegyzés 2016. október 19. napján 18 órakor történő lezárását követően, 2016. október 21-én dönt, amelyről haladéktalanul tájékoztatja a befektetőket.

Amennyiben az intézményi jegyzés eredményei alapján ennek a Budapesti Értéktőzsde Zrt. Bevezetési és Forgalombantartási Szabályai szerinti feltételei fennállnak, a Társaság haladéktalanul kezdeményezni fogja a részvények Prémium Kategóriába történő átsorolását.

hirdetés

„Ugyan még javában zajlik a tőkebevonási folyamat, hiszen az intézményi befektetők zártkörű jegyzése még nem zárult le, de az, hogy csak a magánbefektetők több mint félmilliárd forint értékben közel 107 ezer darab részvényt jegyeztek megerősítés számunkra, hogy jó úton jár a vállalat. Ha figyelembe vesszük a már a nyilvános kibocsátás előtt is közkézen lévő papírok mennyiségét, a közkézhányad az intézményi befektetői részvétellel elérheti már a több százezer darabot is. Feltett szándékunk továbbá, hogy két-három év múlva egy másodlagos kibocsátás során további befektetőknek is lehetőséget biztosítsunk arra, hogy tulajdonosként részesei legyenek az ALTEO Group sikereinek, részvényeik likviditása pedig tovább bővüljön” – mondta ifj. Chikán Attila, a smart energy management területén Magyarországon piacvezető vállalat vezérigazgatója, aki ismételten megerősítette, hogy a bevont tőkét további források felhasználásával a vállalat növekedésének biztosítására, új projektek és akvizíciók megvalósítására fordítja az elkövetkező években.

A cégcsoport kiemelkedően teljesített mind a 2015-ös évben, mind 2016 első féléve során. Az előző évben a vállalat konszolidált árbevétele meghaladta a 10 milliárd, EBITDA-ja pedig az 1,4 milliárd forintot; míg 2016 első félévét 1,6 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val és 868 millió forintot meghaladó nettó, átfogó eredménnyel zárta. A sikeres 2015-ös év eredményei után a társaság közel 200 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak, amely részvényenként 120 forintot, az ársáv maximát jelentő 4900 Ft-os részvényárfolyamra vetítve 2,4%-kot meghaladó osztalékhozamot jelent.
ÁRSÁV 4600 ÉS 4900 FORINT KÖZÖTT

A részvények nyilvános forgalomba hozatalában részt vevő befektetők a megállapított ársáv maximumán, azaz 4900 Ft-os árfolyamon jegyezhettek részvényt.

A nyilvános forgalomba hozatalt követően zárul az intézményi befektetők részére történő zártkörű részvényértékesítés. Az ársávon belüli végleges részvényárat a kibocsátó és a vezető forgalmazó a zártkörű intézményi befektetői jegyzések alapján határozza meg. A nyilvános értékesítésben résztvevő befektetők ugyanezen az áron jutnak a részvényhez. Ha a végleges ár a maximum árnál kisebb lesz, a nyilvános értékesítésben részt vevő befektetők a két ár közötti különbözetet visszakapják.