Bizarr plug-in hibrid 1979-ből (videó)

A rotációs kapák és fűnyírók motorjairól ismert Briggs & Stratton mérnökei már 35 évvel ezelőtt eljátszottak a hálózatról is tölthető hibrid autó gondolatával.

A Briggs & Stratton koncepciója komoly problémákra igyekezett választ adni. Ekkor már a világ nagyvárosaiban egyre nagyobb gondot jelentett a növekvő szmog, illetve az 1973-as első olajválság is figyelmeztető jel volt sokak számára.

Briggs & Stratton benzin-Elektromos Hibrid koncepció autóA montreali Marathon Electric Vehiclessel közösen készített prototípus egy első generációs Volkswagen Scirocco ajtóit és szélvédőjét kapta, de ezen kívül minden alkatrésze egyedi készítésű volt.

Briggs & Stratton Gasoline-Electric Hybrid ConceptAz autó különleges kinézetét a közel 500 kilós ólom-savas akkumulátornak köszönheti, amelyet a hátsó tengelyek felett helyeztek el. A masszív akkucsomag cipelését ugyanis jobb volt inkább négy hátsó kerékre bízni. A karosszéria tűzálló, üvegszál erősítésű műanyagból készült, így sikerült a jármű tömegét 1,451 kg-ra mérsékelni.

Briggs & Stratton benzin elektromos hibrid autó motorjaPárhuzamos hibridként képes volt vagy csak a 18 lóerős, 700 köbcentis léghűtéses, kéthengeres benzinmotorral, a 8 lóerős Baldor villanymotorral, vagy a kettő kombinációjával haladni. Végsebessége megközelítette a 90 km/h-t. Regeneratív fékezésre és menet közbeni akkumulátor töltésre azonban nem volt lehetőség.

hirdetés

Briggs & Stratton benzin-elektromos hibrid koncepció autóFogyasztása a B&S szerint kizárólag benzinnel valahol 4,5-9,5 liter között volt 100 kilométerenként, hibrid módban pedig 2,77 l/100 km jött ki. Kizárólag elektromos üzemben 50-100 km-t tudott megtenni, az akkuk teljes feltöltése 6-8 órát vett igénybe.

Briggs & Stratton benzin-elektromos hibrid koncepcio autóA sebesség szabályzását a mai félvezető-alapú vezérlőkkel ellentétben relékkel oldották meg. Ezek kattogása elég érdekes hangulatot

kölcsönzött az autónak.

Az jármű ma is megtekinthető a Briggs & Stratton Powerhouse Múzeumban a cég központjában, Milwaukee-ban. Néhanapján mennek is vele pár kört…

energiaoldal.hu