BKV: nem gazdaságtalan a metrók felújítása

A BKV elnök-vezérigazgatója szerint még nem gazdaságtalan a régi metrószerelvények felújítása, bár az optimális megoldás az lenne, ha új szerelvényeket tudnának venni.

Bolla Tibor pénteken az MTI-nek telefonon azt mondta, egy szolgáltató mindig új járművekkel szeret közlekedni, mert jobb megoldás, mint a használt vagy a felújított járművek üzemeltetése, de a BKV akkor is hiába gondolkodik ezen, ha csak egy kicsi hiányzik a finanszírozásból. Elmondása szerint műszakilag összehasonlították a felújítást és az új járművek beszerzését, az eredmény azt mutatja, hogy a felújítás nem gazdaságtalan.

kép: LoviGabi/indafoto.hu

kép: LoviGabi/indafoto.hu

A Skinest Rail az Európai Bizottsághoz fordult jogorvoslatért, amelyről a BKV az elnök-vezérigazgató közlése szerint a sajtóból értesült, és értetlenül áll előtte, mivel itthon is lett volna lehetőségük jogorvoslatot kérni. Ezt később meg is tették, a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultak, azt kifogásolva, hogy a BKV érvénytelenítette az ajánlatukat.

Ez a vizsgálat halasztó hatályú, addig nem írhatják alá a szerződést a Metrowagonmash-sal, amíg le nem zárul az eljárás, kivéve, ha a bizottság mentesíti a BKV-t a szerződéskötési tilalom alól. Hozzátette, hogy külső és belső szakemberek is vizsgálták az ajánlatokat, egyhangú döntés született a Skinest Rail anyagának érvénytelenné nyilvánítása mellett, mivel nyolc pontban sem feleltek meg a kiírásnak.

hirdetés
http://skinest.com.ua

http://skinest.com.ua

Ha a következő napokban aláírhatják a szerződést, akkor az első prototípus legyártása és Budapestre szállítása 2016 második felében történhet meg, 3 éven belül pedig befejeződik a 37 kocsi felújítása.

Ezzel kapcsolatban közölte, kocsinként változik majd, hogy mennyi alkatrészt tudnak majd megtartani a régi szerelvényekből, de a járműveknek újabb 25 évig kell futniuk. A kocsikban nem lesz klíma, csak a vezetőfülke lesz légkondicionált. Ezt Bolla Tibor azzal magyarázta, hogy jelentős pluszköltség lenne és nagy mértékben terhelné a karosszériát. Az utasteret azonban a korábbiaknál hatékonyabban szellőztetik majd, és az energia-visszanyelő rendszernek köszönhetően nem keletkezik hulladékhő.

Bolla Tibor felhívta a figyelmet arra is, hogy a felújító cégnek szükség esetén alvállalkozóként be kell vonnia a 3-as vonal vonatvezérlő rendszerének gyártóját, így el tudják kerülni, hogy hasonló problémák legyenek, mint a 2-es vonalon, ahol az Alstom-szerelvények és a Siemens rendszere közötti az első időszakban több probléma is volt.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?