BM: a tűzvédelmi bírságra vonatkozó egységes szabályozás a cél

A Belügyminisztérium közigazgatási egyeztetésre bocsátotta a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet, valamint a 239/2011. (XI. 18.) Korm. rendelet módosításának tervezetét, melynek célja pontosítani a tűzvédelmi hatósági hatáskörök rendszerét, valamint kialakítani a tűzvédelmi bírságra vonatkozó egységes szabályozást. A véleményezés végső határideje: 2013. október 14.
A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és baleset-biztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet módosításának célja, hogy az egyes törvényeknek a katasztrófák elleni védekezés hatékonyságának növelésével összefüggő módosításáról szóló T/12615. sz. törvényjavaslat rendelkezéseire figyelemmel, valamint a gyakorlati tapasztalatok alapján pontosítsa a tűzvédelmi hatósági hatáskörök rendszerét, valamint kialakítsa a tűzvédelmi bírságra vonatkozó egységes szabályozást.

MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény hatálybalépése mélyreható változásokkal járt a katasztrófavédelmi szervek feladatai, működése tekintetében. Ennek egyik eleme volt a 105 segélyhívás fogadásának, a tűzoltó egységek riasztásának, műveletirányításnak a megváltoztatása. 2012-től a jelzések fogadása, értékelése, a riasztási fokozatok meghatározása, valamint az egységek riasztása a megyei műveletirányító központokban történik.

hirdetés

Ez a feladatellátás vonatkozik az önkormányzati tűzoltóságok riasztására és bevetésirányítására is. Ezért a riasztás vétele után a híradó-ügyeletet ellátó személy vonulása is elfogadható, hiszen rendelkezik a szükséges szakmai képesítéssel és így a vonulás végrehajtási ideje is csökkenthető. Ezt a célt szolgálja az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságokra, valamint a hivatásos tűzoltóság, önkormányzati tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület fenntartásához való hozzájárulásra vonatkozó szabályokról szóló 239/2011. (XI. 18.) Korm. rendelet módosítása.

A véleményezés végső határideje: 2013. október 14.

A véleményeket a jogszabaly@bm.gov.hu e-mail címre várják.
A jogszabálytervezet letölthető a kormany.hu portálról.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?