Brit villámrekord: 110 ezer csapás

Villámrekordot élt meg Nagy-Britannia: egy nap alatt több mint 110 ezer csapást jegyeztek fel az ország egész területére vonatkozóan.

A légköri jelenség legaktívabb időszakában percenként kétszázszor csapkodtak villámok Nagy-Britannia egén. A villámrekord múlt hét csütörtökön született, meteorológusok szerint negyvenszer több csapás érte az országot, mint egy átlagos vihar idején, és egyetlen nap alatt négy hónapnyi villámot kaptak a brit szigetek, amelyeknek főként a középső és északi részeit csapkodta a „mennykő”.

kép: freedigitalphotos.net

hirdetés

A brit meteorológiai intézet ugyan nem vezet villámstatisztikát, de a Tornádó és Viharkutató Szervezet szakemberei biztosra veszik, hogy rekord dőlt meg a múlt csütörtökön, nevezetesen az 1994. július 24-i napé, amikor 85 ezer villámlást regisztráltak az országban – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Emma Sharples, a meteorológiai intézet részéről annyit mondott: évek óta nem volt hasonló hevességű vihar, és az ország különböző pontjairól érkezett jelentések alapján az biztos, hogy „jó kis előadás” volt.

forrás: MTI