Brüsszel kész azonnal lecsapni a tervezett német autópályadíjra

Gyakorlatilag készen áll Brüsszelben a hivatalos felszólító levél a német kormány számára, amellyel az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Németország ellen, ha Berlin a tervezett formában vezet be díjfizetési kötelezettséget a német autópályákon – közölte egy uniós forrás csütörtökön.

Németország úgy tervezi bevezetni az autópályadíjat, hogy az országban bejegyzett járművek adójában az összeget jóváírja. Vagyis a német autósok visszakapnák az államtól a pénzt, míg a külföldiek nem. Ez a bizottság szerint egyértelműen diszkriminatív és ellentétes az uniós joggal.

A kezdeményezés Bajorországból indult, deklarált célja pedig az, hogy a német autópályákat használó külföldiek járuljanak hozzá az autópálya-hálózat fenntartásához.

hirdetés

Az uniós forrás elmondta, hogy Brüsszel úgy érzékeli, hogy Berlin hajlandóságot mutat a szabályozás bevezetésének elhalasztására. Erre abból következtetnek, hogy a legutóbbi kormányszóvivői tájékoztatón a berlini kabinet már nem jövő januári, hanem júliusi bevezetést említett.

Az Európai Bizottság a bevezetés időpontjától függően azt is mérlegeli, hogy esetleg megtiltja a jogsértőnek ítélt törvény alkalmazását.

A neve mellőzését kérő tisztviselő elmondta, hogy Brüsszel azt szeretné, ha Németország olyan autópályadíjat vezetne be, amely más országok számára is példaként szolgálhat. A forrás úgy vélekedett, hogy például az áthaladó autósok által használt autópályákat fizetőssé lehetne tenni, miközben a jellemzően a helyiek által ingázásra használt városkörnyéki szakaszokat és elkerülő utakat nem tennék díjkötelessé.

MTI

 

Kapcsolódó cikkek
Nem mindenkinek tetszik az új német e-autós kedvezmény

Van, akinek már a hibrid is büdös...

Már négy német tartomány verseng a Tesla gyárért

Bajorország is beszállt a versengésbe

Elégedetlen a németek többsége a dízelválság kormányzati kezelésével

A lakosság megítélése szerint a régebbi dízelautók körül a legnagyobb gond a légszennyezettség, a második helyen az érintett kocsik használatának Elolvasom

Bírálják Manfred Webert az Északi Áramlat-2 elutasítása miatt

Élesen bírálták szerdán a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) csúcsjelöltjét, amiért Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?