Lehet drágább a klíma, csak ne fogyasszon sokat!

Az energiahatékonyság az árnál is fontosabb szempont a magyarok számára légkondicionáló berendezések vásárlásakor – derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amit a Daikin Hungary Kft. megbízásából a GfK piackutató készített.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatás szerint a kutatás 2600 ember megkérdezésével, online interjúk segítségével térképezte fel a magyar piacot és a vásárlók szokásait.

kép: daikin.hu

kép: daikin.hu

A megkérdezettek 93 százaléka az energiahatékonyságot, míg 90 százaléka az árat tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak egy új légkondicionáló vásárlásakor. A berendezés teljesítményét a válaszadók 64 százaléka nagyon fontosnak, 27 százaléka pedig fontosnak nevezte – olvasható a tájékoztatásban.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar háztartások 24 százalékában van valamilyen légkondicionáló berendezés, 23 százalék tervezi, hogy klímát vásárol, míg 53 százalék nem tervez ilyen beruházást.

hirdetés

A kutatás készítői rámutattak: a magyarok nemcsak a klímaberendezés vásárláskor, hanem annak használatakor is tudatosak. A légkondi-tulajdonosok 66 százaléka csak akkor kapcsolja be a berendezést, ha kint elviselhetetlenül hideg vagy meleg van. Az eredmények alapján 30 Celsius-fok Magyarországon az a hőmérséklet, amely felett bekapcsolják a berendezést.

kép: daikin.hu

kép: daikin.hu

Figyelembe véve, hogy a statisztikák szerint 33 körül van évente azon napok száma Magyarországon, amikor a maximum hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik, a légkondicionálók többségét éves összesítésben egy bő hónapig használják a háztartások kétharmadában. További 28 százalék már kissé hidegebb vagy melegebb idő esetén is a hűt vagy fűt klímájával, és csupán 2 százalék nyilatkozott úgy, hogy minden nap, vagy majdnem minden nap használja, időjárástól függetlenül.

A szakértelem fontossága tükröződik a vásárlás helyében is a felmérés megállapítása szerint: a klímavásárlást tervezők 51 százaléka olyan specialistától venné meg a szerkezetet, aki egyben be is üzemeli azt, 42 százalék szaküzletben vásárolná meg a terméket, és csak 30 százalék menne a nagyobb elektronikai kiskereskedelmi láncok valamelyikébe.

 

Kapcsolódó cikkek
5 dolog, amit ellenőrizz ha használtan vásárolsz!

Ezt a listát főleg gyerekcuccokhoz írtam, de mindenhez hasznos lehet, mert van, amikre nem is gondolnánk. A gyerekcuccokra hatványozottan igaz, hogy Elolvasom

Távirányítós izraeli hibrid-traktorral spórol a Lufthansa

Környezetkímélő eljárást tesz lehetővé a Lufthansa a frankfurti repülőtéren egy új, repülőgép-vontató traktorral, amellyel a pilótáknak nem a terminál épületének Elolvasom

Spórolhatunk-e a fűtés letekerésével?

Bár a fűtési szezonnak lassan vége, az általányt fizetők egész évben szembesülhetnek a fűtési költségekkel. Egy-egy számla kézhezvételekor sokféle gondolat Elolvasom

Több műszaki cikket veszünk

A tartós műszaki cikkek értékesítése 2015 első negyedévében 11,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a növekedés fő Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?