Budapesten a legolcsóbb az energia

A visegrádi négyek – a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – fővárosai közül Budapesten juthatnak a lakossági fogyasztók legolcsóbban villamos energiához és földgázhoz.  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egyebek mellett erről számolt be a hivatal elnöke a visegrádi országok kétnapos energetikai csúcstalálkozóján.

Budapesten a lakossági fogyasztóknak 12,04 eurócentet kell fizetniük 1 kilowattóra villamos energiáért, és 3,32 eurócentet 1 kilowattóra földgázért, míg Varsóban, Pozsonyban és Prágában ennek másfélszeresét. Az energiaárak a vásárlóerőhöz viszonyítottan is Budapesten a legkedvezőbbek a V4-országok között. A rezsiköltségek Prágában terhelik meg leginkább a lakossági fogyasztók költségvetését, míg Budapesten a legkevésbé.

A közleményben idézik Dorkota Lajost, a MEKH elnökét, aki a tanácskozáson elmondta: a földgáz, a villamos energia és a távhő rezsicsökkentések következtében a lakossági fogyasztók Magyarországon több mint 373 milliárd forintot takarítottak meg 2013-ban és 2014-ben együttesen. Az idén az év végéig a hazai lakosság további 242 milliárd forintot takarít meg.

hirdetés

Felidézték, 2 évvel ezelőtt Budapesten hozták létre a V4-ek energia szabályozó hatóságai az elnökök részvételével ülésező állandó fórumot, amely lehetőséget teremt a tapasztalatcserére, és az európai uniós szabályok harmonizált átültetésének összehangolására.

A kétnapos találkozón a szabályozó hatóságok képviselői megállapodtak egy szakértői munkacsoport létrehozásában, amely 2016-ban az árszabályozásról szóló V4-tanulmány kidolgozását fogja előkészíteni – olvasható a közleményben.

energiaoldal.hu – MTI

 

Vélemény, hozzászólás?